НОВИНИ

Топ антимафиоти в ареста заради корупция. Последваха оставки в ГДБОП и МВР (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 26.06.2020
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

По обвинение за опъване на чадър над разпространението на дрога срещу материално облагодетелстване бяха арестувани шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и пряко подчинения му началник сектор Кирил Ванков.

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на заместник - главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Антимафиотите са задържани снощи, в момент, когато са получавали подкуп. По думите на главния прокурор, акцията би била невъзможна без работата на служителите от Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, под прякото подчинение на министър Младен Маринов.

Двама от задържаните са най-висшите служители в МВР, които е трябвало да работят срещу производството, трафика и разпространението на наркотици. Това са началникът на отдел в ГДБОП Цветан Панков и пряко подчинения му началник сектор Кирил Ванков. Според разследващите обаче, те заедно с още един служител на вътрешното министерство били преминали на страната на наркобизнеса.

Иван Гешев, главен прокурор: Организирана престъпна група занимаваща се основно с подкупи и да го кажем по този начин, упражняване на логистика, помощ, чадър, както искате го наречете върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на Република България.

Разработката е започнала в дирекция "Вътрешна сигурност". Според наши източници, това е станало по време на разследването за огромното количество кокаин намерено в Студентския град в София. Анализът на доказателствата и оперативната информация е показал, че каналът със сигурност има т.н. чадър от униформени.

Иван Гешев, главен прокурор: Тази тема също е част от разследването. В момента, в който имаме обстоятелства и факти, които можем да споделим и които не са проблем за хода на това разследване, което с висок обществен интерес, ние няма да се притесним и ще обясним открито на българските граждани, както го правим за всички казуси, независимо за кой става въпрос.

Повече за откритото депо с 320 кг кокаин в Студентски град гледайте в репортажа на Йоана Миланова за специалната рубрика на "По света и у нас" "След новините".

Разследващите твърдят, че са събрани доказателства, че тримата задържани са осигурявали коридори за трафик на наркотици през България към страни от Западна Европа. Под прикритието на оперативна работа дори се намесвали в сложните отношения между различните групи, които продават дрога на вътрешния пазар.

Според главния прокурор, тримата полицаи са разкрити благодарение на усилията на "Вътрешна сигурност" в МВР. Задържаният началник-отдел в ГДБОП Цветан Панков е от близо 30 години в системата и е от най-опитните оперативни работници.

Иван Гешев, главен прокурор:Лично аз го познавам от 90-те години когато работеше в едно софийско районно управление също по линия на противодействие на наркотиците и съм потресен и изключително разочарован. Това е, което ще кажа в личен план.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че заедно с премиера Бойко Борисов ще обсъдят промени в структурата на ГДБОП.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Разпоредих на професионалното ръководство, на главния секретар, по най-бързия начин да се направи анализ цялостен на дейността на ГДБОП и основно по дейността противодействие на трафика, производството и разпространението на наркотици.

Иван Гешев, главен прокурор: Във всяко стадо има мърша, както е казал народът. Въпросът е, че ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу престъпността.

Тримата служители на МВР са задържани за 72 часа и предстои да се прецени дали ще бъде поискан постоянен арест за тях.

Подозрението в зависимости между антимафиоти и представители на подземния свят, доведе до мълниеносни оставки в ГДБОП и МВР. Те бяха обсъдени на среща между премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Младен Маринов.

Бойко Борисов, министър-председател: Поздравявам ви. Приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Както съм казвал винаги, трябва да си почистим къщичката. Без компромиси към всички.

Със заповед на вътрешния министър веднага бяха освободени от длъжност заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецоперация в Кюстендил заради увеличения брой на заразени с коронавирус
Спецоперация в Кюстендил заради увеличения брой на заразени с коронавирус
Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета
Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета