НОВИНИ

Специалистите: Увеличеният брой на заразени с коронавирус е естествен ход

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 26.06.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Здраве

Увеличеният брой на заразени с коронавирус е естествен ход на разпространението на вируса, при условие че няма ограничителни мерки като тези в началото на кризата - тази теза защитиха гостите в "Още от деня" д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването, и кардиологът проф. Иво Петров.

Таня Андреева допълни, че е трябвало мерките да се разхлабват постепенно една по една, като се оцени ефектът от либерализирането. Тя дори подчерта, че е добре мерките да бъдат по-строги.

Кардиологът проф. Иво Петров подкрепи тезата на д-р Андреева, но уточни, че трябва да се оцени и факта, че не можеше обществото до безкрай да бъде затворено. Освен това околните страни също освободиха движението и либерализирането на мерките, като придвижването на българи до и извън България доведе до нови заразени. Трябва да отчетем обаче, че не всички от заразените се разболяват.

Той припомни, че има други заболявания, които са с десетократно по-висока смъртност и не бива да ги подценяваме. Проф. Петров призова няколко дни поред да се оповестява смъртността в страната с причините за нея, за да са наясно хората каква е реалната картина. На фона на изнесените данни за последните 24 часа, че починалите от COVID-19 са двама, проф. Петров съобщи, че починалите днес от сърдечносъдови заболявания са около 300 българи.

Трябва да престанем със страха от COVID-19 и трябва да продължим да подкрепяме обществото първо да бъде здраво, трябва да спазваме личните предпазни мерки, но в същото време не можем да си позволим да спрем обществото да съществува и не можем да си позволим ние като лекари да не лекуваме пациентите, които имат нужда от нас, независимо от COVID-19, каза проф. Иво Петров.

Таня Андреева призна, че е от по-консервативните лекари, за които имунитетът, изграден след преболедуване на коронавирус, е нетраен, тъй като публикации в сериозни издания твърдят, че придобитите антитела преминават за 3 до 6 месеца. Това означава, че е възможна реинфекция. По думите й големият проблем за бъдещото разпространение на вируса ще бъдат безсимптомните вирусоносители. Затова според нея точно в тази група мерките биха сработили - и по отношение на събирането на по-малко хора на затворено, и дезинфекцията, и личните предпазни средства.

Смятам, че ще се справим с коронавируса, нямаме повод за паника, заяви проф. Петров, като отново подчерта, че не подкрепя по-строги мерки, защото те само ще забавят развитието на заболяването.

Вижте във видеото какво още казаха двамата лекари в студиото на "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Майкрософт затваря магазините си по целия свят
Майкрософт затваря магазините си по целия свят
ГЕРБ няма да подкрепи предложения за промяна в обхвата на "Натура" 2000
ГЕРБ няма да подкрепи предложения за промяна в обхвата на "Натура" 2000