НОВИНИ

166 заразени с COVID-19 за ден, а доц. Кунчев настоя: Няма да има нови мерки

bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 26.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Няма да се налагат нови противоепидемични мерки след скока на заразени от COVID-19 у нас, обяви в Синеморец главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Припомняме ви, че 166 са заразените за последното денонощие в цялата страна при направени над 2700 проби. В болница са настанени 384 пациенти, 16 са в тежко състояние. Има и още 2 смъртни случая. Битката за живот у нас до момента изгубиха 211 души.

По думите на Кунчев ще се наблегне на това дали се спазват вече разпоредените мерки, като даде примери от Ивайловград и Велинград, където принудително са отменени частни събития с над 3 000 души.

"Очевидно има увеличаване на броя на новорегистрираните случаи. Интересното е, че то не е само в България. Според мен е време, не толкова нови, а и от сорта на това за блокиране на цели населени места, мисля, че това няма да е толкова ефективно, колкото по-силен контрол на това, което казахме вече – върху и досега разпоредените мерки. И всичко зависи от нашето поведение. Ако продължаваме да сме безотговорни, ако продължаваме да събираме много хора на едно място и не спазваме правилата, е възможно да достигнем не 200, а и над 200 новозаразени дневно", посочи той.

А заразата в София вече се разпространява дифузно, а не клъстърно, съобщиха за БНТ от РЗИ - София.

Новите случаи в столицата за последното денонощие са 60. На различни места са възникнали малки семейни огнища, без връзка помежду им.

Здравните власти твърдят, че в София никога не е имало ясно очертано огнищно разпространение на заразата. За последните дни обаче столицата отчита рязък скок на броя на случаите.

Най-отчетливото клъстърно разпространение беше през април в кварталите "Факултета" и "Филиповци".

Според заповедта на РЗИ всички многопрофилни болници в София трябва да са в готовност за прием на пациенти с COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезонна работничка от Омуртаг се върна от Белгия с COVID-19
Сезонна работничка от Омуртаг се върна от Белгия с COVID-19
И треньорът на Новак Джокович е с коронавирус
И треньорът на Новак Джокович е с коронавирус