От изпита след 7. клас: Изразът "прошарени коси" затруднил учениците

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:33, 26.06.2020
12431
Чете се за: 00:44 мин.
Животът

Предсрочно днес излязоха резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците, които кандидатстват за гимназиите. Всеки ученик може да види точките си в специална платформа на просветното министерство с код за достъп и входящ номер.

"В столицата резултатите са съизмерими с тези от миналата година", каза за "По света и у нас" началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

По български език учениците решаваха тест от 25 въпроса и писаха преразказ върху романа "Задача с много неизвестни" на братя Мормареви.

Според членове на комисията по проверка, учениците са били затруднени от някои изрази като "прошарени коси", като са ги наричали "шарени" или "модна прическа".

В ерата на новите технологии не са разбирали и какво означава "кибернетична машина" - също израз от времето на братя Мормареви.

От 29 юни до 1 юли ученици и родители могат да видят работите си, а от 3 до 7 юли се подават документи за класиране, за втора година само електронно.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: Все още нямаме обобщените данни за града ни, но очаквам, че при всички случаи те ще бъдат съизмерими с миналогодишните. Преди малко получих информация за вече за 100 точки, които имаме по български и по математика, така че всички деца, които отговорно са подходили в тази сложна обстановка ще имат по-високи резултати, а тези, които са неглижирали процеса - по-малки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обмислят еднократна помощ и за осмокласниците. Какви ще са критериите?
Обмислят еднократна помощ и за осмокласниците. Какви ще са критериите?
Земетресение от 5,5 по Рихтер в Западна Турция
Земетресение от 5,5 по Рихтер в Западна Турция