Доц. Сотир Марчев: Карантината намали драстично сърдечно-съдовата смъртност

от БНТ
09:15, 26.06.2020
10025
Чете се за: 01:00 мин.
Животът

Всички да спазват физическата дистанция, да се дезинфекцират и да носят маските си по правилния начин. Това призова доц. д-р Сотир Марчев - началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.

В резултат от противоепидемчните мерки в България през първите 5 месеца на годината броят на инсултите и инфарктите са намалели с 1/3.

"Мерките, които спират коронавируса, спират и всички останали, банални вируси", каза доц. Сотир Марчев.

Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР: Ние като лекари и като система имаме три възможни хипотези. Едната - да продължи същото, едната - всичко да стане много по-лошо и едната - всичко да стане много по-добре. Ние, като здравна система сме длъжни да се подготвим за най-лошия вариант, т. е. ние трябва да имаме капацитет, ресурси и подготовка да поемем най-лошото.

По отношение на физическата активност д-р Марчев съветва дори и в условия на карантина спортувайте: поне 30 минути дори и у дома.

Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР: Любителският спорт подобрява имунитета... Трябва да работим в двете посоки: хем към нашето тяло да дойде по-малко доза вирус, хем нашето тяло да е по-здраво, та да преодолее тази по-ниска доза.

За да бъдем по-здрави, трябва да спортуваме, да контролираме теглото си, да се храним здравословно, да контролираме артериалното налягане и нивото на кръвната захар, и без да пушим, съветва доц. Марчев.

За риска от новия вирус той отново обясни, че коронавирусът може да бъде хванат само през очите, носа и устата. Болните от коронавирус са болни, по думите му, от болестта плюс страха. Затова е важно да се освободим от него. А за всички, които се опасяват, че имат високо кръвно, лекарят увери: има достатъчно мощни хапчета, които да нормализират на 99% от хората с такива оплаквания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НС гласува нова актуализация на бюджета: Увеличава се размерът на държавните гаранции
НС гласува нова актуализация на бюджета: Увеличава се размерът на държавните гаранции
Излязоха резултатите от изпитите след 7. клас
Излязоха резултатите от изпитите след 7. клас