НОВИНИ

Искрен Веселинов: Имаме консенсус с ГЕРБ да работим по Закона за личния фалит до края на мандата

bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 26.06.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече имат консенсус по съвместния им проект за личния фалит и
въпроса с вечния длъжник. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Искрен Веселинов.

Искрен Веселинов, депутат и съпредседател на ПГ “Обединени патриоти”: Ние имаме консенсус, че това бързо предложение с 10-годишната давност трябва да мине в този сезон на парламента и второ, че най-късно в началото на следващия сезон трябва да внесем вече широко обсъдения обществено Закон за личния фалит и да работим по него до края на мандата. Дай Боже това да е едно от положителните неща, с които този парламент ще остане в историята.

Веселинов обясни, че дебатът е тръгнал от предложението на "Обединени патриоти" да се приеме Закон за личния фалит или по-точно за неплатежоспособност на физическите лица. Вследствие на една дискусия на коалиционни съвет миналата седмица, на която ГЕРБ приеха основното от идеята да имаме най-после решение на тази фигура на вечния длъжник, ние имаме депозирано в НС законодателно предложение в Закона за задълженията и договорите да бъде въведена абсолютната 10-годишна давност за задължения на физическите лица.

Искрен Веселинов, депутат и съпредседател на ПГ “Обединени патриоти”: Това не е Законът за личния фалит, който по-детайлно урежда защитата на длъжниците, но това е много сериозен инструмент, който позволява на длъжниците след изтичане на 10 години, откакто вземането е станало неискуемо да противопоставят на своя кредитор, който ги преследва, възражението, че давността е изтекла и не могат да бъдат тормозени за връщане на тези пари.

Сега е 21 век, дълговото робство е отменено доста отдавна, аргументира се Веселинов. Според него не може дългът да продължава да тегне върху длъжника и върху наследниците му, ако е бил добросъвестен, плащал е, но е загубил състоятелност.

Искрен Веселинов, депутат и съпредседател на ПГ “Обединени патриоти”: Ако се приеме този закон, който сме внесли с ГЕРБ, след 10-ата година всеки може да каже нямаш право да искаш от мене тези пари. 10 години не си могъл да събереш нищо, трябва да се откажеш от тях. В момента същото е с държавните вземания. Държавата търси своите вземания 10 години, след 10-ата година го отписва и се приключва. Взел си каквото си могъл, не можеш да вземеш душата на човека.

Не сме се отказали от Закона за личния фалит. Продължаваме работата по него. Имахме работна среща с колегите от ГЕРБ и евродепутатът Емил Радев. Те набелязаха някои проблеми, които според тях трябва да се регламентират в този закон, които ние не сме засегнали. Продължаваме разговорите, каза още Искрен Веселинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново проучване за COVID-19 ще правят през есента в Бургаска област
Ново проучване за COVID-19 ще правят през есента в Бургаска област
Ще подадат ли колективна оставка медиците от болницата във Велинград?
Ще подадат ли колективна оставка медиците от болницата във Велинград?