НОВИНИ

Ще подадат ли колективна оставка медиците от болницата във Велинград?

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 26.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Ще се стигне ли до масово напускане на медиците от болницата във Велинград? Утре ръководството на лечебното заведение има среща с общината, на която ще присъства и председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

Ситуацията с болницата може да остави без лечение пациентите от три общини в региона - Сърница, Ракитово и Велинград с население повече от 60 хиляди души.

Медиците твърдят, че лечебното заведение не е подходящо за прием на пациенти с короновирусна инфекция и искат пренасочването им към другите големи болници в областта.

Стефан Мирев, областен управител на Пазарджик: Искрено се надявам община Велинград с подкрепата на всички отговорни институции да предприеме навременни и адекватни мерки за справяне с неприятната ситуация. Към момента няма подадени оставки. Лечебното заведение функционира в нормален режим на работа и ситуацията е сравнително спокойна.

Д-р Жеко Чешмеджиев изложи исканията на лекарите и медицинските работници, които заплашиха с колективна оставка. По думите му, те настояват да се преосмисли стратегията на лекуване на пациенти с СOVID-19, както и достъпът на пациентите до по-големи лечебни заведения в областта и страната. Проблемите, довели до недоволството на работещите в болницата, са липсата на инфекциозно отделение и на условия за лечение на пациенти с СOVID-19.

Според д-р Чешмеджиев, такива болни се налага да бъдат приемани във вътрешното отделение, а там персоналът бил на предела на силите си. Освен от условията, лекарите се оплакват на моменти и от политически натиск, както и от разнопосочни указания за лечение на пациентите, които се нуждаят от специализирани грижи.

Д-р Жеко Чешмеджиев, управител на МБАЛ -Велинград: Според мен решението е на место да се видят условията, които са в МБАЛ, да се прецизира, да има равнопоставеност на всичките болници относно спешност и прием на пациенти.

Позицията на РЗИ - Пазарджик е, че персоналът на велинградската болница е длъжен да приема всякакви болни, тъй като е имал достатъчно време да реорганизира работата си според изискванията за лекуване на пациенти с СOVID19.

Д-р Фани Петрова заяви, че и частната болница във Велинград има готовност да приема такива болни.

Д-р Фани Петрова, РЗИ-Пазарджик: Решението аз виждам в една добра организация в МБАЛ Велинград и контрол.

Още по темата вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов: Имаме консенсус с ГЕРБ да работим по Закона за личния фалит до края на мандата
Искрен Веселинов: Имаме консенсус с ГЕРБ да работим по Закона за личния фалит до края на мандата
Челси свърши работата на Ливърпул и донесе на "мърсисайдци" първа титла от 3 десетилетия
Челси свърши работата на Ливърпул и донесе на "мърсисайдци" първа титла от 3 десетилетия