НОВИНИ

СЗО: Европа регистрира ръст на заразените с коронавирус

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:23, 26.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света

За първи път от месеци Европа регистрира ръст на заразените с коронавирус на фона на разхлабване на ограниченията, алармира Световната здравна организация.

На 11 места, включително Армения, Швеция, Молдова, Северна Македония, Албания, Босна и Косово, ускореното предаване на заразата е довело до значително нарастване на случаите, констатира директорът на европейския регион на СЗО Ханс Хенри Клуге. Той предупреди, че без съответни мерки, здравните системи ще бъдат доведени до ръба на възможностите им. Европейския регион на СЗО обхваща 54 страни и седем територии в Европа, Близкия изток и Централна Азия.

Д-р Ханс Хенри Клуге - регионален директор на СЗО за Европа: Пандемията продължава да набира скорост с рекорден брой нови случаи. 183 000 са потвърдени за 24 часа. От Европа се съобщава за над 2,5 милиона нови случаи. Европейският регион отчита намаляващ дял от глобалните данни спрямо по-ранен период на годината, но на дневна база констатира 20 хиляди нови заразени и над 700 починали. Преди дни Европа отчете нарастване на случаите за седмица за първи път от няколко месеца.

Страни като Полша, Германия, Испания и Израел са предприели бързи действия за овладяване на огнища в училища, въгледобивни мини и заводи за преработка на храни, отчита д-р Клуге.

СЗО очаква заразата да затихне в повечето страни с напредването на лятото, но предупреждава, че трябва да се готвим за есента, когато коронавирусът ще се съчетае с грип, пневмония и други заболявания. Организацията припомня, че все още не разполагаме с ефективно лечение и ваксина срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Франция ще финансират СЗО, след отказа на САЩ
Германия и Франция ще финансират СЗО, след отказа на САЩ
Нов рекорд: 166 положителни проби за COVID-19 за денонощието
Нов рекорд: 166 положителни проби за COVID-19 за денонощието