Сигурна ли е електропреносната мрежа?

Николай Минков
от Николай Минков
20:36, 25.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Мерките срещу коронавируса отложиха плановите ремонти на електропреносната мрежа.

Застрашена ли е енергийната сигурност заради забавената рехабилитацията на електропроводи, трансформатори и подстанции?

350 обекта са присъединени от ЧЕЗ към мрежата по време на Извънредното положение.

Цветомир Ралчев - директор "Стратегическо планиране и развитие на мрежи" ЧЕЗ: Съумяхме да организираме екипи и групи, които да извършват това присъединяване в интервала от 2 до 6
през нощта, когато клиентите няма да усетят прекъсване на елктрозахранването.

От ЧЕЗ наваксват сроковете за ремонтите.

Цветомир Ралчев - директор "Стратегическо планиране и развитие на мрежи" ЧЕЗ: Основното беше да не нарушаваме ритъма в изпълнението на инвестиционните обекти. ЧЕЗ активно работи във посока автоматизацията на електроразпределителната мрежа. Защото ще доведе до по-бързо локализиране на повредите.

ЕВН също променя ремонтните графици.

Петър Костадинов, ръководител отдел „Комуникации", ЕВН - България: Имаше пренастройване на дейността и мисля, че в момента успяваме сравнително бързо да се върнем в нормалния темп на работа. По проекти, които са по ново присъединяване - ремонти,рехабилитация, там беше необходим да се пренастроим така, че да няма прекъсване за клиентите.

Над 40 млн. лв. инвестира ЕВН в 4 нови порека.

Петър Костадинов, ръководител отдел „Комуникации", ЕВН - България: В Пловдив особено, където имаме големи инвестиционни проекти през тази и следващата година. Там успяхме да запазим темпа на инвестиции, но те не са свързани с прекъсване на захранването.

Реорганизация е предприело и ЕРП-то, захранващо Североизточна България. Тъй като част от територията му е в обхвата на Черноморските курорти, там се правят ремонти, при които не се налага спиране на тока.

Общо 15 хил. км са далектропороводите на ЕСО, свързващи електроцентралите към подстанциите и обезпечаващи трансграничния пренос.

Ангелин Цачев - изп. директор на ЕСО: На този етап няма проблеми с електропреносната мрежа, които да застрашат доставката на електроенергия до потребителите на територията на България.

ЕСО изгражда 500 км. нови електропровода с обощоевропейско значение за 500 млн.

От ЕСО увериха, че пандемията от COVID-19 не пренаписва сроковете за закупуване на студения резерв.

Чрез него се гарантират допълнителни мощности от въглищните ни електроцентрали, при пиково потребление на ток и нужна от допълнителни количества.

Ангелин Цачев - изп. директор на ЕСО: Търговете, които за закупуването на студения резерв ще бъдат организирани след решението на КЕВР, което очакваме да бъде на 1-ви юли.

Действащите договори са до края а месец юли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Домашното насилие в ЕС се е увеличило по време на пандемията
Домашното насилие в ЕС се е увеличило по време на пандемията
Комисията за защита от дискриминацията разглежда жалби срещу предаването "Вяра и общество"
Комисията за защита от дискриминацията разглежда жалби срещу предаването "Вяра и общество"