НОВИНИ

От 1 юли храната на място ще се облага с 9% ДДС, а при доставка - с 20%

bnt avatar logo
от БНТ
20:23, 25.06.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Намалената ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорите от 1-ви юли няма да доведе до понижение на цените. Според ресторантьори поевтиняване може да има само ако търговците променят доставните цени на продуктите. А облекченията няма да важат за поръчките на храна извън заведенията.

Въпреки че от 1 юли ДДС-то за ресторантьорите е намалено на 9%, от бранша изразиха отново своето недоволство. Те са категорични, че мярката няма да облекчи по никакъв начин бизнеса им, тъй като според новия закон те трябва да плащат допълнително за осигуровки на персонала.

Намалената ставка на ДДС няма да доведе до намаление на цените в заведенията, категорични са от бранша.

Димо Димов - собственик на заведение: Намаление на цените можем да очакваме, ако и големите вериги и фирмите, които ни зареждат с хранителни продукти, намалят цените.

Намалената ставка обаче важи само за храните. Алкохолните напитки, които се продават в заведенията, остават на същия данъчен режим, а именно с 20%-но ДДС. 20% ще бъде и данък добавена стойност за храните, които се доставят до дома.

Христо Узунов - говорител на НАП-Бургас: Става дума за консумация на място, а не когато се поръчва храна за вкъщи. С досегашната ставка от 20/100 остават продажбата на храни от павилиони, от магазини и вендинг машини.

Емил Коларов - председател на Сдружението на ресторантьорите: Дори и тук в заведението да сте и да искате да си я вземете за вкъщи, ние трябва да я маркираме на 20, защото такива са идеите на наредбата за прилагане на закона.

Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31-ви декември 2021г.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията за защита от дискриминацията разглежда жалби срещу предаването "Вяра и общество"
Комисията за защита от дискриминацията разглежда жалби срещу предаването "Вяра и общество"
Започна седемдневно гласуване на референдум за конституционна реформа в Русия
Започна седемдневно гласуване на референдум за конституционна реформа в Русия