НОВИНИ

Протести срещу застрояването на българското Черноморие

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:14, 25.06.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Протести в няколко града срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в закона за биоразнообразието, приети на първо четене преди дни.

Протестиращите в София издигнаха лозунг "Долу ръцете от българската природа", като посочиха, че през последните години посегателствата срещу нея са се увеличили значително. Те се обявиха в подкрепа на "Натура 2000" и срещу предложените промени в законопроекта за биоразнообразието. Събралите се тук се притесняват, че леенето на бетон по морето, сеченето на вековни гори и съсипването на горите ще станат ежедневие, ако промените в закона станат факт. Протестното шествие започна от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша" и стигна до сградата на Парламента.

Катерина Раковска - Коалиция "За да остане природа в България": Това, че се отлага напред във времето придодозащитните цели на защитените зони. Административният подход - ще се правят планове за управление на части от защитени зони. Това е напълно безсмислено. Всички независими учени, които разбират от "Натура 2000" и биоразнообразие, ще бъдат изключени. Както и природозащитните организации.

Мирослав Спасов: Решиха да работят радикално, променяйки законите. Така, че природата ни да не бъде защитена. Това е възможно най-грубото посегателство, което можем да видим срещу нея.

Виктор Михайлов: И ако ние не се грижим за околната среда и за това да се спазват елементарни закони - просто няма да пребъдем.

И пловдивчани се включиха в днешния протест, като според тях основните проблеми през последните години са свързани с контрола, затова се стига до неблагоприятни последствия за българската природа.

Мирно шествие имаше също в местността Карадере - едно от местата по българското Черноморие, където все още няма голямо застрояване. Хората там изразяват своето притеснение, че никой не се вслушва в техния глас, както и в този на научната общност.

Протест имаше и в Бургас, като хората там изразиха друго свое притеснение, а именно, че екоминистерството ще дава зелена светлина на всеки проект независимо от последствията за природата.

Владимир Димитров - СНЦ "Зелена Странджа": Опитват се да ни убедят, че плажът не е плаж, гората не е гора, строежът не е строеж и вече обществото започва да се обърква в какво да вярва. Тук сме да защитим закона и да защитим нашето право.

Аглика Крушовенска - "Зелено движение": Хората в България се борят да намалят вредното въздействие изобщо на цивилизацията върху последните запазени диви кътчета по Черноморието и в планините.

Невена Пачеджиева: Искаме България да остане място чисто от бетон. Нещо поне да остане, защото виждате какво се случва. Има подпорна стена, която ще прерасне в бетон и в хотел; горите се изсичат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна седемдневно гласуване на референдум за конституционна реформа в Русия
Започна седемдневно гласуване на референдум за конституционна реформа в Русия
Уволниха Нестор Ел Маестро от Щурм
Уволниха Нестор Ел Маестро от Щурм