НОВИНИ

Домашното насилие в ЕС се е увеличило по време на пандемията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:44, 25.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

По време на пандемията от коронавирус в ЕС са се увеличили случаите на домашно насилие и сексуалните посегателства срещу деца. На фона на тревожната тенденция, ЕК представи първата по рода си стратегия за правата на жертвите на различни видове престъпления.

Европейският съюз разполага със солидно законодателство за защита правата на жертвите на различни видове престъпления. Според Брюксел обаче то не се прилага еднакво добре във всички държави членки. Затова Комисията представи нова стратегия, а ако е необходимо, до две години ще има и нови законодателни предложения.

Според проучване на Еврокомисията една трета от жените в ЕС са преживели физическо и/или сексуално насилие след навършването на 15-години, най-вече от техните партньори или близки роднини. Само една трета от жертвите, преживели насилие, се обръщат към властите. По-време на карантината престъпленията са се увеличили.

Вера Йоурова - зам.-председател на Европейската комисия: По време на пандемията от COVID-19 в ЕС беше отчетено увеличаване на случаите на домашното насилие, сексуално посегателство над деца, киберпрестъпленията, както и престъпленията, мотивирани от расизъм и ксенофобия.

Стратегията на Брюксел включва подобряване на комуникацията с жертвите, осигуряването на безопасна среда за тях, защита и подкрепа за най-уязвимите като децата, възрастните и преживелите домашно насилие. От държавите се очаква да подобрят достъпа на жертвите на престъпления до обезщетение и да изготвят национални стратегии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провал на диалога Белград - Прищина във Вашингтон
Провал на диалога Белград - Прищина във Вашингтон
Сигурна ли е електропреносната мрежа?
Сигурна ли е електропреносната мрежа?