НОВИНИ

Провал на диалога Белград - Прищина във Вашингтон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 25.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Провал на срещата на върха по диалога Сърбия - Косово в Белия дом, насрочена за събота.

Косовският премиер Абдула Хоти отмени участието си заради повдигнатите обвинения във военни престъпления срещу косовския президент Хашим Тачи. Отговорност ще се търси и от бившия председател на парламента Кадри Весели. По-рано и Тачи отмени участието си в срещата с висши сръбски представители във Вашингтон. Обвиняемите отричат да са виновни.

Трябва да се върна в Прищина, за да се справя със ситуацията, заяви премиерът Хоти, който е в Брюксел за среща с представители на Евросъюза. Той е информирал за решението си и американския посредник Ричард Гренел. Брюксел заяви, че остава фокусиран върху преговори с европейско посредничество и очаква утре сръбския президент Александър Вучич.

Като бивш бунтовнически военен лидер Хашим Тачи ще отговаря за около 100 убийства, изчезване на хора, преследвания и изтезания. Обвинен е и бившият председател на косовския парламент Кадри Весели. Твърди се, че двамата са провеждали тайна кампания за отмяна на закона за създаването на специализиран съд за Косово - Камара- с цел да избегнат отговорност.

Кадри Весели - лидер на Демократическата партия на Косово: Твърденията са напълно неверни. Няма и основание за обвинения във възпрепятстване работата на съда. Съществува и подозрение, че истинските мотиви на този прокурор са чисто политически.

Специализираната Камара е създадена през 2015-а за разследване престъпления на Армията за освобождение на Косово през войната за независимост в края на 90-те. Камарата е косовски съд, но финансиран от Евросъюза и базиран в Нидерландия заради сигурността на свидетелите.

Казим Фазлиа - пенсионер: Този съд не е справедлив, защото съди само войниците от Армията за освобождение на Косово. Знаем, че Сърбия е тази, която извърши престъпления в Косово.

Предстои съдия в Хага да се произнесе по основателността на обвиненията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостатъчно кризисни центрове за жени - жертви на насилие у нас
Недостатъчно кризисни центрове за жени - жертви на насилие у нас
Домашното насилие в ЕС се е увеличило по време на пандемията
Домашното насилие в ЕС се е увеличило по време на пандемията