НОВИНИ

Недостатъчно кризисни центрове за жени - жертви на насилие у нас

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:59, 25.06.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Кризисните центрове в подкрепа на жените - жертви на насилие в България са само 10. Недостатъчни са и местата, и психолозите и средствата, защото повечето центрове се издържат от неправителствени организации. А нуждата е очевидна от години - жените или не могат да стигнат до такъв център, или не могат да останат дълго там, защото има други чакащи жени.

Казват, че всяка трета жена у нас живее с насилник. Това са над 1 милион българки, които вероятно се опитват да избягат.

Бистра Илиева -зам. директор на "Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта Интернешънъл": Но това са тези, които са си признали.

За последните 3 месеца - 10 българки не са избягали, защото са били убити. А някъде много назад във времето нищо не им е подсказвало с какво ще се наложи да се борят.

"Влюбени млади", разказва жертва на насилие.

До един момент, когато: "Когато мина страстта и любовта".

Нейната история е с щастлив край. След 23 години тормоз е открила помощ от психолози.

"Като човек, претърпял това, най-добре разбирам колко е важна психологическата подкрепа от специалист човек. Това всъщност ми придаде увереност да се боря", допълва тя.

Имало е с кого да говори, имало е къде да избяга. Но за много жени това е невъзможно, защото домът, в който са тормозени, е единственият им дом.

Бистра Илиева - зам. директор на "Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта Интернешънъл": Трябва да има синхрон между отделните институции, за да може полицията веднага да предприеме действия насилникът да бъде изведен, а жертвата да остане. В някои случаи това не е възможно и затова трябва да отиде в кризисен център.

Само че за 1 милион жени, които искат да избягат, кризисните центрове в България са само 10.

Бистра Илиева - зам. директор на "Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта Интернешънъл": Можете да си представите - един такъв кризисен център има не повече от 15 легла.

Държавата в лицето на Агенция за социално подпомагане признава, че местата, в които жените могат да намерят помощ, са крайно недостатъчни. И казва: "Предвижда се при установена потребност в съответните общини да бъдат разкривани нови такива."

Засега държавата брои жертвите и установява потребността от центрове. А междувременно "Зонта клуб" открива дарителска сметка - за още места и още легла в помощ на 1 милион истории.

Сумите могат да се даряват по сметка:

BG30STSA93000025644410

Банка ДСК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна 24-тото издание на "София Филм Фест"
Започна 24-тото издание на "София Филм Фест"
Провал на диалога Белград - Прищина във Вашингтон
Провал на диалога Белград - Прищина във Вашингтон