НОВИНИ

Започна 24-тото издание на "София Филм Фест"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:07, 25.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Още

След принудителното отлагане, София Филм Фест се завръща. 24-тото издание ще има две части - лято и есен. Тази вечер, пред НДК започва лятната програма, при спазване на всички мерки за сигурност на зрителите.

Вече две десетилетия, през март казваме, че София е кино. Ето че сега през юни не само София, а и цяла България е кино. Защото лятната програма се разгръща онлайн, с над 80 заглавия. Но има и специални прожекции в новата платформа А6.

Дългоочакваният "Паразит”, който разби Оскар клишето и получи статуетката за най-добър филм, дава началото. Утре тук е премиерата на "Кръвта на пеликана” - копродукция на Мирамар филм, а в събота - "Сестра” на Светла Цоцоркова.

В неделя, в Дома на киното е специалната прожекция на филма на Анри Кулев "Имало една война”. А на откриването на фестивала тази вечер, големият български аниматор и режисьор получи наградата на София за принос в киноизкуството. Ето какво каза минути преди събитието.

Анри Кулев - режисьор: Аз съм от онези стари режисьори, които продължават да смятат,че киното е изкуство и че за това изкуство трябва да се полагат много грижи за него. Колкото и да е масово забавление, то все пак възпитава. Мен ми се иска да се прави едно умно и талантливо кино, каквото и да значат тези думи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европол разби престъпна група за контрабанда на артефакти от България
Европол разби престъпна група за контрабанда на артефакти от България
Недостатъчно кризисни центрове за жени - жертви на насилие у нас
Недостатъчно кризисни центрове за жени - жертви на насилие у нас