НОВИНИ

Дигитализират църковни издания в библиотеката в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:01, 26.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

50 църковни издания с различно съдържание вече са описани, сканирани и са включени в дигитален каталог на регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Процесът отнема много време, но експертите се надяват поетапно да успеят да направят достъпен огромния библиотечен фонд на Русенската света митрополия.

Идеята за дигитализиране на църковните и светски книги възникнала от нуждата все по-широк кръг изследователи да имат достъп до ценната литература на Русенската митрополия. Една книга се цифровизира за половин ден.

Теодора Дянкова - специалист - Регионална библиотека „Любен Каравелов“-Русе: Митрополитската библиотека е една затворена структура, това е една специална библиотека, до която имат достъп сравнително малко хора. На нас ни се стори изключително интересно да можем да предложим тези безценни документи.

Най-старата книга, която сега е дигитализирана, е Духовен регламент на Петър Първи император, издадена през 1820 година в Санкт Петербург.

Милен Бакалов - зав. отдел „Културно-просветна дейност“- Русенска митрополия: Имаме доста ценни издания-старопечатни, които имат преписки –в началото, в края, които отразяват различни етапи от историята на нашия град, от църковната ни история... Те са на църковнославянски, на руски, на гръцки език.

Книгите в библиотеката на Русенската митрополия не са описвани до сега. Свещениците предполагат, че в нея има между 8 и 10 000 тома.

Милен Бакалов - зав. отдел „Културно-просветна дейност“ - Русенска митрополия: Сега с библиотеката ще направим дигитален каталог, който ще бъде включен в каталога на русенската регионална библиотека и така ще имаме точен опис и даже точен достъп.

В първите страници на богослужебна книга, съхранявана митрополията, се намират ценни за града исторически сведения.

Милен Бакалов - зав. отдел „Културно-просветна дейност“- Русенска митрополия: Най-известната книга, която тук имаме, откъдето знаем от 1632 година е основана нашата катедрала, пази се тука в нашия музей. Там има интересна информация, че през 1632 година, когато е имало еничари в град Русе, епископът Симеон осветил сегашната ни катедрала „Светна Троица“.

Част от книгите съдържат ценна информация и за историята на българската православна църква. Други, написани на гръцки език, се отнасят за кореспонденцията между Руския император Петър Първи и патриарсите на Константинопол, Антиохия и Йерусалим.

Автор: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейците, включително и българите, искат координирана реакция на ЕС за COVID-19
Европейците, включително и българите, искат координирана реакция на ЕС за COVID-19
АПИ: Ограничава се движението в изпреварващата лента на 46 км на АМ "Струма"
АПИ: Ограничава се движението в изпреварващата лента на 46 км на АМ "Струма"