НОВИНИ

Обмислят извеждане на заразените български граждани в Мондрагоне

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 26.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Напрежение в Италия - пет блока, населявани от български граждани в Мондрагоне, област Кампания, са поставени под карантина заради масово заразяване с COVID-19. Част от тях, обаче, напуснали червената зона, стигна се и до сблъсъци с полицията.

Губернаторът на Кампания заплаши, че ако броят на заразените се увеличи, ще постави под карантина целия град.

За БНТ консулът ни в Рим съобщи, че италианските власти обмислят вариант да изведат заразените от сградите, а за останалите да отпадне червената зона.

Всичко започва в понеделник, когато бременна с българско гражданство дава положителен резултат за коронавирус. По-късно става ясно, че и неин съсед е заразен. Властите тестват всички 700 обитатели на жилищния комплекс, в който живеят - около 350 от тях земеделски работници от България. Оказва се, че в пет блока в град Мондрагоне има заразени.

Ермелина Пейчева, консул на България в Рим: Към настоящия момент има 43 заразени, от които 41 са български граждани.

Губернаторът на Кампания нарежда 15-дневна карантина за живеещите в блоковете и забрана да напускат домовете си по какъвто и да е повод. Доставят им се храни и продукти. Те обаче, недоволстват, че са принудени да стоят затворени по време на горещините.

Вчера се стигна и до сблъсъци, след като група хора наруши карантината и замеря полицията с предмети. В същото време местни жители настояват заразените български граждани да бъдат изселени от квартала им, с което напрежението още повече се покачва. На място е изпратена армията.

Ермелина Пейчева: Има и счупени коли на наши сънародници, има и опити за подстрекаване от страна на италианската общност в града.

Губернаторът на Кампания предупреждава, че ако броят на заразените надхвърли 100, целият град Мондрагоне ще бъде поставен под карантина. В отцепения район остава засилено полицейското присъствие, там са и армията и Червеният кръст. Властите обмислят да преместят заразените обитатели на блоковете, за да може карантината да отпадне за останалите над 650 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха Съдебната палата в Пазарджик заради магистрат с коронавирус
Затвориха Съдебната палата в Пазарджик заради магистрат с коронавирус
Шефът на Дирекция "Контрол" в НАП подаде оставка
Шефът на Дирекция "Контрол" в НАП подаде оставка