НОВИНИ

Арести и оставки след като шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП беше уличен за чадър над наркоканали

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 26.06.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Скандални арести за покровителстване на наркоканали и оставки по върховете на професионалното ръководство на МВР.

По обвинение за опъване на чадър над разпространението на дрога срещу материално облагодетелстване бяха арестувани шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и пряко подчинения му началник сектор Кирил Ванков.

Новината за акцията съобщиха главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

Премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Последва и втора оставка - на зам.-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП е задържан късно снощи по време на получаване на подкуп. Операцията е стартирала малко след 17 ч.

Самата разработка започва след откриването на огромно количество наркотици в Студентски град, след като при разследването е станало ясло, че няма как такова количество кокаин да не се е покровителствало от МВР.

Повече за откритото депо с 320 кг кокаин в Студентски град гледайте в репортажа на Йоана Миланова за специалната рубрика на "По света и у нас" "След новините".

Тримата задържани служители са част от ОПГ, категоричен беше главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев, главен прокурор: Накратко това, което представлява и е предмет на разследване по делото е дейност на ОПГ, занимаваща се основно с подкупи и да го кажем по този начин - упражняване на логистика, помощ, чадър, както искате го наречете върху дейността на ОПГ, занимаващи се с наркотрафик и разпространение ан наркотици, не само на територията на Република България. Всяко стадо има мърша, както е казал народът - въпросът е , че ние трябва да отстраним тези, които работят за престъпността,а не срещу престъпността.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Разпоредих на професионалното ръководство на главния секретар по най-бързия начин да се направи анализ цялостен на дейността на ГДБОП, така че да мога да обсъдя с премиера и да вземем информирано решение и правилно решение за промени в структурата в кадровия състав, така че да изчистим името на дирекцията.

Задържаният при спецакцията шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков

В късния следобед вътрешният министър Младен Маринов и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с подробности за акцията, като Борисов поздрави МВР за работата и разкриването на тримата високопоставени служители. Той препоръча на министъра веднага да приеме оставките им.

Бойко Борисов, министър-председател: Поздравявам ви. Приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Както съм казвал винаги, трябва да си почистим къщичката. Без компромиси към всички.

Двамата служители са освободени от длъжност, а какви ще бъдат новите назначения, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оказа се, че във Витоша няма заразени с Covid-19
Оказа се, че във Витоша няма заразени с Covid-19
България и САЩ засилват сътрудничеството си в областта на здравеопазването
България и САЩ засилват сътрудничеството си в областта на здравеопазването