НОВИНИ

Любов по време на война. Инициалите на германеца Ханс и русенката – неизвестната

bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 26.06.2020
6506
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Музейната експозиция на Римската крепост "Сексагинта Приста" в Русе крие много тайни, някои от тях - на повече от две хилядолетия.

Тук се разплита и една любовна история, която за съжаление, не завършва щастливо, но разкрива неизвестен Команден център на германската противовъздушна батарея по времето на Втората световна война.

До 2007 година се е смятало, че този тунел е част от бомбоубежище. До идването на група германски туристи, които археологът Деян Драгоев развежда из римската крепост.

"Най-възрастният посетител с ключове изжулва част от варовата мазилка и отдолу са се появили тези графити… "Това са моите инициали – Ханс Цимерман 1944", разказва Маргаритка Иванова, уредник в Регионален исторически музей – Русе.

Мъжът споделил, че е бил фелдшер в противовъздушната батарея, а тук са се съхранявали боеприпасите им. В Русе германецът срещнал и първата си любов.

"За съжаление, краят на войната ги разделя, а сега решава да предприеме това пътуване, за да я види за последно. За съжаление, не я намира", допълни Иванова.

На най-горния ред, 12-тата тухла, броено и от ляво, и от дясно, пази спомена за една човешката история на един обикновен войник. Но благодарение на нея се разкрива неизвестен до този момент факт. Защото историята се прави от хората.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ-Кюстендил внесе акта със санкция за премиера заради Рилския манастир
РЗИ-Кюстендил внесе акта със санкция за премиера заради Рилския манастир
Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено
Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено