НОВИНИ

Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:54, 26.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

До 10 юли министерството на финансите трябва да предостави данни на Народното събрание за операторите на хазартни игри, както и какъв е размерът на общите приходи в бюджета, които те са внесли след 2015 г.

Това решиха депутатите, които изслушаха по темата финансовия министър Владислав Горанов след скандалите с комисията по хазарта и обвиненията срещу Васил Божков. Горанов обаче обясни, че изнасянето на подробни данни за фирмите от хазартния сектор не е законно.

Депутатите от БСП Георги Кутев и Румен Гечев поискаха финансовият министър да даде подробни данни за всички фирми в хазартния сектор и приходите за бюджета от тяхната дейност. Председателят на бюджетната комисия обаче обясни, че изнасянето на тези данни е противозаконно.

Румен Гечев, БСП: Как е осигуряван чадърът, няма как да приемем ние, че държавната комисия по хазарта не е видяла, че е раздробен хазартния сектор, едни не плащат такси, други плащат други такси и си разделят парите.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Това е данъчно-осигурителна информация и нейното детайлно публично оповестяване е в нарушение на закона, така че да не правим решение на парламента, което да гази закона.

Компромисен вариант предложи финансовият министър.

Владислав Горанов, министър на финансите: Да бъдат изнесени данни само за фирмите, които са плащали такси като процент от комисионните вместо процент от целите залози.

Според него комисията по хазарта не е прекъснала тази практика, след като поправки в закона са развързали ръцете на ведомството: те са премахнали корпоративното облагане на хазарта и са въвели таксуване за поддръжка на лиценза.

Владислав Горанов, министър на финансите: Държавните такси, за разлика от данъците, не са изрично упоменати в НК и ако някой не е декларирал или не внесъл такса, не е преследван от НК по начина, по който се преследва този, който не е внесъл данъци.

От БСП отново изказаха тезата, че това говори за корупционни практики.

Антон Кутев, БСП: Няма ли някой да каже кой не е контролирал: шеф на финансова комисия, финансов министър? Борисов знае ли кой не е контролирал?

В отговор финансовият министър каза, че се обмисля отново да бъде въведено данъчно облагане на хазарта, за да затегне контрола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ антимафиоти в ареста заради корупция. Последваха оставки в ГДБОП и МВР (ОБЗОР)
Топ антимафиоти в ареста заради корупция. Последваха оставки в ГДБОП и МВР (ОБЗОР)
Има ли риск за огнище на COVID-19 в Омуртаг и Търговище заради заразената сезонна работничка от Белгия?
Има ли риск за огнище на COVID-19 в Омуртаг и Търговище заради заразената сезонна работничка от Белгия?