НОВИНИ

Александър Иванов: БСП се прояви като мегафон на интересни за прокуратурата лица, замесени в хазартния бизнес

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 26.06.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Политика

Депутатите поискаха от министъра на финансите Владислав Горанов до 10 юли да представи пред Народното събрание информация за броя на организаторите на хазартни игри и постъпленията в бюджета от такси и данъци от хазарта през последните 5 години. Това стана след дебати за облагането на хазарта, предложени преди седмица от БСП.

Дискусията стана факт след поредица от публикации и обвинения към управляващите от страна на бизнесмена Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения. Той твърди, че срещу заплащане на по-ниска такса по Закона за хазарта е давал пари в брой, с които е "помагал" на Борисов и Горанов.

Обект на коментар са две неща - едното е таксите, постъпили от хазартни игри, а другото - данъците. Колизията е с ДОПК, който има определени изисквания за предоставяне на подобна информация, това коментира в "Още от деня" Александър Иванов, депутат от ГЕРБ, Комисия по бюджет и финанси, като коментар за това кой хазартен оператор колко е внасял в бюджета.

Александър Иванов, депутат от ГЕРБ, Комисия по бюджет и финанси: Ако става въпрос за стотици или хиляди лица и фирми, срокът до 10 юли не може да бъде изпълнен. За мен важно е пояснението, което даде министър Горанов, че ще бъде дадена информация кои лицензодържатели са плащали 20% и кои 15% върху различните хазартни игри.

По думите му тъжното в пленарна зала днес е било, че БСП се е проявила като мегафон на интересни за прокуратурата лица, замесени в хазартния бизнес.

Александър Иванов беше категоричен, че говорим за знакови за прехода лица, които са се появили като икономически субекти 20 години преди да съществува ГЕРБ. "Днес, когато управлява ГЕРБ, те са станали интересни и ще бъдат разследвани от органите".

По повод втората актуализация на бюджета той подчерта, че тя дава глътка въздух на българския бизнес - малките и средни предприятия. Актуализацията ни дава възможност да участваме в два проекта за помощ на този бизнес.

Вижте още подробности във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли риск за огнище на COVID-19 в Омуртаг и Търговище заради заразената сезонна работничка от Белгия?
Има ли риск за огнище на COVID-19 в Омуртаг и Търговище заради заразената сезонна работничка от Белгия?
Георги Свиленски: БСП няма притеснение нито с хазарта, нито с г-н Божков
Георги Свиленски: БСП няма притеснение нито с хазарта, нито с г-н Божков