НОВИНИ

Има ли риск за огнище на COVID-19 в Омуртаг и Търговище заради заразената сезонна работничка от Белгия?

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 26.06.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Регионални

Сезонна работничка от Омуртаг се завърна от Белгия с коронавирус. Пътувала е в микробус с още петима души.

В момента се лекува в болницата в Търговище.

На този етап не можем да говорим за появата на ново огнище в Омуртаг и Търговище. Поне докато не излязат резултатите на всички, имали контакт със сезонната работничка от Белгия. Това, което знаем за нея, е, че тя се е занимавала с бране на ягоди от един месец в Белгия. Почувствала се е зле и е решила да се прибере в България. Част от хората, с които е пътувала са от Карнобат.

Първо се е прибрала в родното си село Звездица, а на сутринта е потърсила медицинска помощ в болницата в Омуртаг. След два положителни PCR теста се лекува в болницата в Търговище. Хората в Звездица обаче са притеснени за здравето си, защото в селото не е извършена дори дезинфекция след случая.

Под карантина в село Звездица са шофьорът на автомобила, с който е пристигнала жената, синът и съпругът й - Юсуф Ахмедов. По думите му, тя не е излизала никъде, защото се чувствала отпаднала.

Юсуф Ахмедов: Закарайте ме вика в болницата и веднага я заведохме.

Настанена е в самостоятелна стая, чувства се добре, не се налага апаратно дишане. Областният управител на Търговище обаче Митко Стайков настоява за повече противоепидемичен контрол.

Митко Стайков: Трябва да спазват нормите, мерките за самоконтрол и самозащита. Това е най-правилният вариант. Също имаме и полицейско присъствие, което да държи всичко под контрол.

В Звездица живеят постоянно около 600 души. Страхуват се в селото да не пламне огнище на заразата.

Хасан Юсеинов - кмет на с. Звездица: Няма начин да не се притесняват, даже се безпокоят дали не се е разпространил из цялото село.

Кемал Сюлейманов: Ще сме по-предпазливи, ще се носят маски, няма да се събираме.

От регионалната здравна инспекция са поставили под карантина освен спътниците на болната жена, и лекар от болницата в Омуртаг, както и медицинска сестра, която е дъщеря на жената. Те нямат оплаквания.

Д-р Марин Йовов - директор на РЗИ- Търговище: Тези 14-дни, когато им тече карантината, ще бъдат наблюдавани от самия личен лекар. Те са двама-един от Омуртаг, един от Търговище. Осмият е без личен лекар и ще бъде наблюдаван от нас.

В момента под карантина в област Търговище са близо 260 души. В многопрофилната болница се лекува единствено жената, пристигнала от Белгия, а от началото на пандемията смъртните случаи са два.

Автор: Даниела Димитрова и Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета
Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета
Александър Иванов: БСП се прояви като мегафон на интересни за прокуратурата лица, замесени в хазартния бизнес
Александър Иванов: БСП се прояви като мегафон на интересни за прокуратурата лица, замесени в хазартния бизнес