НОВИНИ

Проф. Борислав Георгиев: Тютюнопушенето създава терен за появата на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
07:21, 18.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.

Както всички инфекции тютюнопушенето създава терен за появата на инфекцията, дори малко количество бактерии или вируси да попаднат, самото тютюнопушене повишава риска да се разболее човек. Това каза в студиото на "Сутрешен блок" кардиологът от Национална кардиологична болницапроф. Борислав Георгиев.

Според него трябва да се прави разлика във видовете тютюнопушене.

Проблемът при тютюнопушенето на димящите цигари, това е горенето на тютюна. И там освен никотинът, който е основното, при горенето на цигарите има над 7 000 токсични субстанции. Този дим, когато попадне в дихателната система или в устната кухина, той намалява локалния имунитет, освен, че има останалите токсични ефекти, каза проф. Георгиев.

Той обясни, че в групата на тези, които са с пара, каквито са електронните цигари, освен никотин в парата може да има и други вещества, каквито са част от ароматизаторите. Заради това Американска компания е призовала да не се купуват електронни цигари от улични търговци, тъй като може да бъде поставен ароматизатор с различно вещество, което да се окаже канцерогенно или токсично.

Всяко заболяване, добавено към друго, увеличава вероятността от усложнение при заразени с коронавирус. Сърдечно-съдовите заболявания са много масови, хипертонията е при 40-50%, зависи от възрастта - над 70-годишна възраст 70% са с високо налягане, каза кардиологът.

По думите му страхът и паниката от пандемията влияят върху сърдечно-съдовите заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Кюстендил: Мерките в кв. "Изток" се удължават, носенето на маски на открито е задължително
Кметът на Кюстендил: Мерките в кв. "Изток" се удължават, носенето на маски на открито е задължително
В Москва се проведе репетиция за военния парад за Деня на победата
В Москва се проведе репетиция за военния парад за Деня на победата