НОВИНИ

Тръмп искал помощ от Китай за преизбирането си, твърди Джон Болтън в книга

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:15, 18.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
САЩ

В Съединените щати - дни преди официалната си премиера, книга на бившия президентски съветник Джон Болтън предизвика разпалени коментари и размяна на реплики. Доналд Тръмп заяви, че Болтън разпространява секретна информация, а бившият му съветник по националната сигурност го обвини в лъжа.

Американският президент Доналд Тръмп се е опитал да получи помощта на китайския лидер Си Дзинпин, за да спечели изборите през ноември. Това твърди в нова книга бившият съветник на Тръмп Джон Болтън, откъси от която бяха публикувани в няколко американски издания.

Разговорът между президентите на Съединените щати и Китай е бил проведен в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. По този повод китайското външно министерство заяви, че Пекин няма намерение да се намесва в американските избори.

За телевизия Фокс Доналд Тръмп коментира:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Той наруши закона. Това е класифицирана информация и той нямаше разрешение. Вдигна се много шум.

В друго телевизионно интервю Джон Болтън разкрива подробности за отношенията с руския президент, посочвайки, че Путин не смята Тръмп за сериозен противник. Попитан от репортер на Ей Би Си дали Доналд Тръмп казва неистини, той е отговаря:

Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност: Да, при това не за първи път.

Премиерата на книгата е насрочена за 23 юни. Администрацията на Доналд Тръмп предприе юридически действия да я блокира. Според издателя обаче хиляди копия вече са разпространени по целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изобретиха маска, която се дезинфекцира чрез зарядно на телефон
Изобретиха маска, която се дезинфекцира чрез зарядно на телефон
Едноседмична карантина в кв. "Седми" на Самоков
Едноседмична карантина в кв. "Седми" на Самоков