НОВИНИ

Проф. д-р Аргирова: Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 23.05.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Здраве

Патогенността и вирулентността на COVID-19 намаляват. Това може да се свърже с много фактори, най-важният от които е, че той премина през много голям брой гостоприемници, през много хора. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

Мога да кажа, че две седмици не съм виждала положителен резултат при огромен брой изследвания, между 80 и 100 PCR на ден лично аз правя, продължи медикът от болница "Токуда".

Д-р Аргирова е на мнение, че отслабването на патогенността на вируса не означава да спрем да спазваме "елементарните противоепидемични мерки – маските, за по-малкото събирания, струпвания на хора и личната хигиена".

Проф. д-р Радка Аргирова - вирусолог: Възможно е да се заразят хора и да станат начален източник на някаква местна малка локална огнищна епидемия, тогава се предприемат същите мерки за даденото място и колектив, които бяха предприемани досега.

Д-р Аргирова не изключва възможността да се получат мутации на вируса, които да предположат по-висока инфекциозност, въпреки че засега няма данни за това.

Интересен факт е, че е намерена една част от външната обвивка на вируса, която е обща в рецептора на вируса за кучета, котки, тигри, норки, което означава, че те могат да бъдат заразени с този човешки вирус.

„Нюзуик“ съобщиха, че първите 14 доброволци за изпитване на една от новите ваксини срещу COVID-19, които се правят в САЩ, са образували антитела. Д-р Аргирова каза, че това показва, че е възможно откриването на ваксина. Според нея това няма да стане до края на годината, но до пролетта е възможно.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Караниколов: Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени
Емил Караниколов: Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени
Янка Такева: Българската образователна система се представи най-добре по време пандемията
Янка Такева: Българската образователна система се представи най-добре по време пандемията