НОВИНИ

Проф. Костадин Ангелов: Трябва да има общ политически консенсус в сектор "Здравеопазване"

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 29.07.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Още

Започваме от 1-ви август увеличаване на субсидиите на лечебните заведения, като ще се подпише анекс на рамковия договор за увеличаване на клиничните пътеки с 10%. Това ще рефлектира върху увеличаването приходите в лечебните заведения основно в университетски и областни болници. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов, който на първата си пресконференция вчера обяви, че 250 милиона лева допълнително ще бъдат отпуснати за здравния сектор и за работещите в болниците.

Най-високо ще увеличението в тези пътеки, които са трайно недофинансиране. По-ниско ще е увеличението на пътеките, които са високо финансирани, уточни той.

Допълнителен финансов ресурс ще получат и общинските болници, като до края на годината ще бъдат раздадени допълнително 19 млн. лева.

"Целта на всичко това е да бъдат достигнати минималните нива в браншовия колективен трудов договор в сектор здравеопазване. Там, където не са достигнати, да бъдат направени", изтъкна прф. Ангелов.

Допълнително ще се увеличат средствата по Наредба 3, които ще бъдат насочени в няколко направления. По първото направление е бъдат отпуснати близо 10 млн. лева за увеличаване и поддържане на капацитета на всички структури, които се поддържат за лечение на инфекциозни заболявания, в т.ч. и Ковид. Около 2 млн. лева ще бъдат отпуснати за психиатричните отделения на държавните болници. Ще бъдат увеличени заплатите на всички работещи в сектор здравеопазване.

Осигурен е финансов ресурс до края на годината в размер на 107 млн. лева за всички служители, които са на първа линия над 10 хиляди служители. Тези пари са по европейски фондове и гарантират тези 1000 лева, които даваме на всеки човек на първа линия.

Вчера на Министерски съвет внесохме проект на постановление, с което осигуряваме допълнителен финансов ресурс са ваучери в размер на 210 лева за всички работещи на първа линия. Те могат да ги ползват в областта на туризма.

До момента са раздадени 317 апарата за дихателна реанимация, които са за лечение на коронавирус. Предстои закупуването на още 133 апарата, които ще бъдат раздадени на общинските болници.

Не е толкова важна апаратурата, а хората, които работят. Трябва да мислим в инвестиция в млади хора, заключи здравният министър.

Не смятам, че здравеопазването има някакъв мандат и да се ограничаваме в мисленето само за останалите месеци. Смятам, че трябва да мислим в перспектива. Смятам, че трябва да има общ политически консенсус в сектор "Здравеопазване", който да касае развитието на сектора години напред, защото нашата система е изключително консервативна. Каквото и да направим, то ще даде резултати след време. Например подобряването на демографските показатели, ако вземем мерки сега, резултатите ще дойдат много напред във времето.

По отношение на психиатричните заболявания проф. Ангелов коментира, че трябва да се направи много добре структуриран регистър, трябва да се види какви са потребностите на държавата от психиатрични легла, трябва да се намери и финансиране за подобряване на битовите условия и на работещите в сектора.

Проблемът с електронното здравеопазване е изключително сериозен. По него започна да работи Информационно обслужване, има ресорен зам.-министър г-жа Начева, която отговаря персонално за решенията и функционалността на системата, която се изработва като Национална здравна информационна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят до "Росенец" остава общински
Пътят до "Росенец" остава общински
Прогнозата на проф. Балтов: До края на септември заразените с COVID у нас ще бъдат над 20 000
Прогнозата на проф. Балтов: До края на септември заразените с COVID у нас ще бъдат над 20 000