НОВИНИ

Проф. Огнян Наков пред БНТ: Системата за случайно разпределение на дела беше възложено на неизвестна фирма

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:55, 08.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Сигурност и правосъдие

Експертите на Техническия университет са били отстранени без обяснения от работната група, която е изготвяла през 2014-а година заданието за системата за случайно разпределение на делата. За това ни сигнализира деканът на Факултет "Компютърни системи и технологии" проф. Огнян Наков.

По думите му буди недоумение факта, че разработването на системата е било възложено на неизвестна фирма и без ангажимент за поддръжка.

В края на 2014 година със заповед на правосъдния министър е създадена работна група, която да направи анализ на старата система за случайно разпределение на делата и да изработи задание, по което да се направи сега действащата система.

Проф. Огнян Наков, декан на Факултет "Компютърни системи и технологии" - Технически университет - София: Там много експерти нямаше. Наистина експертите на Техническия университет са една гаранция. Защото това са хора в държавна структура, които излизат с името си, което са градили с десетилетия.

В работната група е имало съдии, системни администратори от съдилища, софтуерни специалисти от частния сектор и двама доценти от Техническия университет. По време на първото заседание университетските експерти са обърнали внимание, че най-сериозни трябва да бъдат изискванията към сигурността на системата.

Проф. Огнян Наков, декан на Факултет "Компютърни системи и технологии" - Технически университет - София: 90 на сто от сложността на такъв продукт е в заложените мерки, конкретни, които програмистите трябва да изпълнят.

Специалистите от Техническия университет са предложили в системата да има двойна гаранция за достъп и проверка на правата, ограничения за възможността от външни влизания, както и достъп извън редовното работно време на съдилищата.

Проф. Огнян Наков, декан на Факултет "Компютърни системи и технологии" - Технически университет - София: Повече никога не ги повикаха. И по мои спомени, а и това, което вчера с тях си говорихме, сме дискутирали още 2014 година, че в този процес има нещо неясно, хайде така да се изкажа.

Според проф. Наков е недопустимо в договора за изработване на системата да не е заложена и нейната поддръжка, защото всеки продукт трябва да бъде актуализиран непрекъснато, за да е сигурен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да останем свързани с културата на Италия и в условията на COVID-19
Да останем свързани с културата на Италия и в условията на COVID-19
Столичната община получи 8 автомобила за доставка на храни
Столичната община получи 8 автомобила за доставка на храни