НОВИНИ

"Случайното" разпределение на дела?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:43, 07.04.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Общество

Адвокатка се свърза с редакцията на "По света и у нас", след като беше огласено, че според одит - системата за случайно разпределение на делата в съда може да бъде манипулирана.

Адвокат Мария Колева е подала два сигнала във Висшия съдебен съвет за манипулирано случайно разпределение на дела. Единият сигнал е още от началото на 2019-а година, а вторият от януари 2020-а. По първия едва преди седмица получила отговор, че няма открити нарушения. Според Колева, въпреки че проверката е отнела цели 15 месеца, тя е била формална.

Мария Колева влиза в два имотни съдебни спора. Единият започва през 2015-а, а вторият през 2016. И двете дела са с различни ищци и за различни имоти. Единствено общото е, че се водят пред един районен съд - този в Ботевград. Адвокатката печели и двете дела на първа инстанция.

Мария Колева - адвокат: Решенията на Поземлената комисия са нищожни, в резултат на което ищците не могат да се легитимират като собственици на имота и отхвърлят иска.

По първото дело решението излиза през 2017-а година, а по второто девет месеца по-късно - през 2018-а. Съответно и с такава разлика във времето загубилите страни обжалват пред Окръжен съд София. Според Колева, противно на логиката и въпреки разликата във времето, двете дела се разпределят при един и същи състав на Софийския окръжен съд и дори при един докладчик. Като има документ, че едното дело е разпределено ръчно, а не през електронната система.

Мария Колева - адвокат: По същите тези дела за "случайното" в кавички разпределение при определени съдии, които да осъществяват рекет, преследване и саморазправа с определени граждани и адвокати през 2019 година първо подадох сигнала.

Пред окръжния съд Колева губи и двете дела, пак по различно време. Адвокатката подава жалби пред най-висшата инстанция - Върховния касационен съд.

Мария Колева - адвокат: Много интересно, как такава "случайност" в кавички, че и във ВКС се оказаха тези точно две дела на един и същи състав, е тук бяха два различни докладчика.

По първото дело - жалбата на Колева до ВКС е връщана три пъти за плащане на държавна такса. Според документите, които представя, тя плаща държавната такса три пъти. И три пъти съдията получава справка, че таксата е платена. Загубените месеци се оказват достатъчни, за да пристигне и жалбата по второто дело - и така освен при един и същи състав двете дела да бъдат и с поредни номера.

Мария Колева - адвокат: Ако се проследи всяко едно действие по това дело, ще се види колко нарушения има по това дело.

И за движението на делата във ВКС адвокатката е подала сигнал до Висшия съдебен съвет и до председателя на Върховния касационен съд през януари. Вчера Колева е подала и жалба в прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 засегна 81% от работещите по света
COVID-19 засегна 81% от работещите по света
Българската банка за развитие със своя програма в подкрепа на бизнеса
Българската банка за развитие със своя програма в подкрепа на бизнеса