НОВИНИ

Зелена светлина за фермерските и кооперативните пазари

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:22, 07.04.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Бизнес

Фермерските и кооперативните пазари в страната от днес могат да работят, но при засилени мерки за сигурност. Здравният министър Кирил Ананиев снощи издаде заповед, с която се въведоха изисквания за работата им.

До решението се стигна след като редица общини решиха да затворят изцяло фермерските си пазари по време на извънредното положение, а производители се оплакаха, че не могат да продават продукцията си.

Най-старият пазар в столицата - Женският пазар, никога в своята история не е спирал да работи. Дори в периодите на война. Той остана отворен и с обявяването на извънредното положение, но при засилени мерки за сигурност. В този час всички търговски площи се дезинфекцират. Това се случва абсолютно всяка вечер. Всички фермерски пазари в страната също могат да започнат работа. Препоръчително е продавачите да използват лични предпазни средства, да спазват лична хигиена и дезинфекция.

В заповедта на здравния министър се посочва, че всяка община трябва да създаде организация за работата на пазарите си. За целта се препоръчват мерки, включително разширяване на площта на пазарите, поставяне на табели и заграждения, предотвратяващи струпването на хора, въвеждане на еднопосочно движение в рамките на пазара, персонал, който да следи за спазването на дистанция.

Албена Симеонова - Българска асоциация "Биопродукти": Този акт е изключително навременен, защото колегите, които произвеждат пресни зеленчуци, разсади, цветя в момента търпят огромни загуби.

Фермерският базар до сградата на земеделското министерство отново ще предлага продукти от производители всяка сряда.

Албена Симеонова - Българска асоциация "Биопродукти": Ще бъдат подредени щандовете в един кордон, ще бъде насочено движението в една посока.

Още един фермерски пазар в столицата ще събира производители - този на Женския пазар.

Драгомир Димитров - изпълнителен директор на "Пазари Възраждане": При една строга, ясна и правилна организация, за която ние ще създадем съответния правилник, тък като достъпът на хората до свежа, прясна и българска продукция е изключително важен за тяхното здраве.

На Женския пазар и днес Общинската полиция следеше за спазването на дистанция, а търговците предупреждаваха хората

Иван Атанасов - продавач: Два метра трябва да имат дистанция от клиент до клиент. И това са изискванията, не зависи само от мен.

Мерките трябва да се спазват, за де се предпазят всички по веригата продавач - купувач, предупреди проф. Тодор Кантарджиев на пазара във Враца.

Проф. Тодор Кантарджиев: Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не правят. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е върху козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал.

Мерките за пазарите имат за цел органиченията заради заразата да не доведат до тежки последици за производителите, коментира в Стара Загора д-р Ангел Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълна от съпричастност към Борис Джонсън от световни лидери и политици
Вълна от съпричастност към Борис Джонсън от световни лидери и политици
Над 250 бързи теста за коронавирус са направени в МБАЛ "Югозападна болница"
Над 250 бързи теста за коронавирус са направени в МБАЛ "Югозападна болница"