САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Проф. Асена Стоименова: В дебата за генеричната замяна трябват аргументи

от БНТ
19:35, 07.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Проф. Асена Стоименова - председател на Българския фармацевтичен съюз, отбеляза необходимостта от приемане на генеричната замяна като възможност за недопускане на дефицит на лекарствени средства в условията на извънредно положение. С това тя изрази позицията на колегите си фармацевти във връзка с отхвърленото от депутатите тяхно предложение. Проф. Стоименова беше гост в предаването "Още от деня".

Проф. Стоименова изтъкна аргументите, с които фармацевтите настояват да се свика Висшият съвет по фармация към Министерството на здравеопазването - експертен съвет, в който влизат специалисти фармацевти и медици.

След като обясни за зрителите понятието "генерици" и тяхната ефективна функция като заместител на другите лекарства, проф. Стоименова изтъкна, че България е една от трите страни в цяла Европа, където те не са разрешени.

Затова тя призова пациентите да не се страхуват, когато им се предлагат заместители на предписаното лекарство и увери, че аптекарите са достатъчно компетентни да изберат необходимото средство, подходящо за техния случай.

Проф. Стоименова подчерта, че след временния дефицит на дезинфекциращи препарати и лични предпазни средства в началото на извънредното положение сега пазарът на такива продукти постепенно се нормализира.

В течение на тази ситуация обаче е възможно в някакъв момент да възникне недостиг на други продукти с оглед на затрудненията в производството и търговията в международен план заради коронавируса. Именно затова, по думите ѝ, фармацевтите настяват за генеричната замяна.

Асена Стоименова отбеляза, че проверките в аптечната мрежа не са доказали спекула по отношение на дезинфектанти и предпазни средства, но направи внушение, че такива проверки могат да се направят и в другите звена по веригата.

Проф. Стоименова благодари на НЗОК за бързата ѝ реакция и организацията във връзка с реда, по който в извънредната ситуация хронично болните могат да си купуват лекарства от аптеките.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сърфисти излязоха в Рио де Жанейро напук на мерките срещу COVID-19
Сърфисти излязоха в Рио де Жанейро напук на мерките срещу COVID-19
Лекарите от болницата в Белоградчик се връщат на работа
Лекарите от болницата в Белоградчик се връщат на работа