НОВИНИ

Не се очаква поскъпване при българските зеленчуци

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 07.04.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Не се очаква повишение на цените на българските зеленчуци, въпреки трудностите, които изпитват производителите в условията на извънредното положение у нас. За да се гарантира, че няма да има криза в производството и снабдяването, стопаните настояват за подкрепа от държавата.

Очертава се труден за сектора сезон, убедени са производителите на плодове и зеленчуци. Затова настояват за спешни мерки, с които да се гарантира реализацията на продукцията им.

Красимир Кумчев- агроексперт и производител: Тази част от нея, която подчертавам, която подлежи на замразяване или на консервиране да бъде изкупена от държавата и държавата да я направи , както се казва на ишлеме в съответните консервни фабрики.

Стопаните искат и гарантирани доставки на необходимите консумативи за работата им.

Ангел Вукодинов - зърнопроизводител: Започва да има проблем с доставката на някои препарати за растителна защита, торове.

Необходимо е и финансово подпомагане на зеленчукопроизводителите, както и регулиране на чуждата продукция.

Идеята среща подкрепа и от държавата, но според министър Танева вносната продукция не може да спре изцяло.

Десислава Танева, министър на земеделието: Когато не е сезонда, България задоволява нашето потребление когато влезем в сезон, но оранжерийното и несезонното производство идва основно от внос.

Още тази вечер, пред Държавен фонд "Земеделие" министър Танева ще предложи три мерки в помощ на стопаните.

Десислава Танева: Първата от тях е 30 милиона лева ресурс за нисколихвено кредитиране на производителите на плодове и зеленчуци. Ще отпуснем до 75% от размера на обвързаната им подкрепа. Втората мярка за подкрепа е насочена по бенефициентите на държавната инвестиционна помощ в растениевъдството, от там сме готови да платим авансово инвестиционната субсидия. И друга мярка за подкрепа на каналите за доставка на българското производство до крайния потребител да подкрепим на регионален принцип.

В община Съединение Министър Танева се срещна с производители на разсад. Въпреки че от днес пазарите вече могат да работят, на много места тържищата останаха празни.

Марин Буров - производител на разсад: Това трябва да се регламентира на место кое как, какво ще става, просто да се спазват отстояния, ние не сме тръгнали да бутаме карантината там или извънредното положение, просто ние сме хора, които си изкарваме хляба с труд и искаме да реализираме труда си.

Всички борси и тържища ще работят при спазването на мерките за безопасност, увери министър Танева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
577 са заразените с COVID-19 у нас, мъж на 36 години е починал в София
577 са заразените с COVID-19 у нас, мъж на 36 години е починал в София
Опашки в първия ден от изплащането на пенсиите за април (ОБОБЩЕНИЕ)
Опашки в първия ден от изплащането на пенсиите за април (ОБОБЩЕНИЕ)