НОВИНИ

Румен Радев иска ясна стратегия за излизане на държавата от извънредното положение (ОБОБЩЕНИЕ)

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:08, 07.04.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Политика

Днес вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че ще дари заплатата си на Центъра за спешна помощ в София. Държавният глава поиска ясна стратегия за излизане от състоянието на извънредно положение. Румен Радев призова депутатите да дарят и заплатите си за месец март, и обясни, че той вече е направил дарение.

Снощи всички парламентарни групи решиха да се откажат от възнаграждението си - от 1 април до края на извънредното положение. Това важи и за премиера, министрите и политическите им кабинети.

В Деня на здравните работници президентът посети "Пирогов" и се срещна с лекарите на първа линия.

Държавният глава влезе в поредния задочен сблъсък с управляващите за даренията на заплати и антикризисните мерки, свързани с коронавируса.

БНТ: Вие ще дарите ли своята заплата? Вчера имаше такива призиви.

Румен Радев - президент: За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото, преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение, кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз. Съпругата ми е дарила 10 хиляди лева за храна на възрастни хора. Когато на 1 март носим мартеници, вие къде бяхте?

Според Радев, дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите.

Румен Радев - президент: Другото е суета и популизъм.

Президентът реагира и на думи на премиера от преди дни и го посъветва да прочете кога може да бъде наложено вето.

Бойко Борисов - премиер - /03.04.2020г./: Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето, аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение, да го уморим.

Румен Радев - президент: Гьоте го е казал най-добре - няма нищо по-страшно от активната глупост.

Наред със здравните мерки, Румен Радев поиска и убедителни действия срещу социалната криза.

Румен Радев - президент: Има вече прохождане за част от тези мерки, но все сме далече от желаното. Хората, които вземат тези решения, са сити хора, но много българи има вече, които гладуват. И аз затова казвам - не чакайте момента, в който гладът ще победи страха. Тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми. Трябва да се вземат мерки за психическото здраве, трябва да се вземат екстремни мерки и те вече закъсняват, да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата. Вирус ще има и след 13ти май. Ние пак ли ще стоим в това положение? Необходимо е сега да мислим за ясна стратегия как управляемо, безопасно и възможно по-бързо ще излизаме от това състояние.

Президентът поздрави медиците за тяхната всеотдайност в грижата за заразените с коронавирус. И поиска да бъдат осигурени лични предпазни средства за лекарите от всички болници.

Румен Радев - президент: Крайно време е и държавата да се намеси по-решително и финансово, и организационно, и материално.

БНТ: Има ли нещо, с което държавата може да ви помогне?

Асен Балтов - директор на "Пирогов": Държавата е направила каквото трябва за тоя момент, ние не можем да искаме нищо по време на криза от държавата. Всеки е важно да направи каквото се иска от него, за да оцелеем и да вървим напред. Силно се надявам, че минат ли Цветница и великденските празници, хората наистина ще се осъзнаят, ще разберат, че това е най-важният период, в който те трябва да спазват карантината задължително. Ние мислим след Великденските празници да направим едно бързо тестуване с тестове на целия "Пирогов", целия персонал, за да покажем по този начин дали има някакъв имунитет изграден.

Президентът призова хората да бъдат дисциплинирани и да спазват мерките срещу коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев и щабът с отговор на президентските критики
Томислав Дончев и щабът с отговор на президентските критики
Ангел Кунчев: След Великден ще обсъдим облекчаване на мерките в страната
Ангел Кунчев: След Великден ще обсъдим облекчаване на мерките в страната