Икономистите: Нужни са сериозни дългосрочни мерки, които ще струват страшно много пари

от БНТ
19:26, 07.04.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Има ли верен ход в ситуацията "овладяваш вируса, но изпускаш икономиката"? С отговор на този и други въпроси за кризисните мерки, които трябва да бъдат взети час по-скоро, в студиото на "Още от деня" гостуваха икономистите доц. Григорий Вазов и проф. Ганчо Ганчев.

Според доц. Вазов постигането на такова равновесие е възможно.

Доц. Григорий Вазов - ректор на Висшето училище по застраховане и финанси: Ние, като лаборатория към нашия университет, създадохме една много сериозна разработка - "Кризисен оперативен план". В четирите раздела на анализа, на този кризисен план, сме посочили конкретни оперативни действия, които трябва да се извършат, за да достигне до този баланс, за който говорим - от една страна да се овладее кризата, а от друга - да имаме добри резултати в развитието на икономиката.

Проф. Ганчев призна, че е по–песимистично настроен.

Проф. Ганчо Ганчев - икономист: Тази криза е особена. Това не е ендогенна криза, тоест криза, създадена от самата икономика. Това е криза, привнесена от външни фактори, свързани със състоянието на медицината. Всички мерки, които предприема държавата, са мерки с отрицателно въздействие върху икономиката. Ние се опитваме да овладеем вируса, като забавяме икономическия растеж. От друга страна, държавата трябва да компенсира това с допълнителни мерки.

По думите на експерта "това е много сложна задача, която на практика е трудно разрешима". Към всичко това се добавя и обстоятелството, че това не е вътрешна криза, а криза в рамките на глобалната икономика, добави още проф. Ганчев.

Какво казаха още икономистите вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лекарите от болницата в Белоградчик се връщат на работа
Лекарите от болницата в Белоградчик се връщат на работа
Приложението Virusafe вече е достъпно за всички потребители на смартфони
Приложението Virusafe вече е достъпно за всички потребители на смартфони