НОВИНИ

Икономистите: Нужни са сериозни дългосрочни мерки, които ще струват страшно много пари

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 07.04.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Има ли верен ход в ситуацията "овладяваш вируса, но изпускаш икономиката"? С отговор на този и други въпроси за кризисните мерки, които трябва да бъдат взети час по-скоро, в студиото на "Още от деня" гостуваха икономистите доц. Григорий Вазов и проф. Ганчо Ганчев.

Според доц. Вазов постигането на такова равновесие е възможно.

Доц. Григорий Вазов - ректор на Висшето училище по застраховане и финанси: Ние, като лаборатория към нашия университет, създадохме една много сериозна разработка - "Кризисен оперативен план". В четирите раздела на анализа, на този кризисен план, сме посочили конкретни оперативни действия, които трябва да се извършат, за да достигне до този баланс, за който говорим - от една страна да се овладее кризата, а от друга - да имаме добри резултати в развитието на икономиката.

Проф. Ганчев призна, че е по–песимистично настроен.

Проф. Ганчо Ганчев - икономист: Тази криза е особена. Това не е ендогенна криза, тоест криза, създадена от самата икономика. Това е криза, привнесена от външни фактори, свързани със състоянието на медицината. Всички мерки, които предприема държавата, са мерки с отрицателно въздействие върху икономиката. Ние се опитваме да овладеем вируса, като забавяме икономическия растеж. От друга страна, държавата трябва да компенсира това с допълнителни мерки.

По думите на експерта "това е много сложна задача, която на практика е трудно разрешима". Към всичко това се добавя и обстоятелството, че това не е вътрешна криза, а криза в рамките на глобалната икономика, добави още проф. Ганчев.

Какво казаха още икономистите вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарите от болницата в Белоградчик се връщат на работа
Лекарите от болницата в Белоградчик се връщат на работа
Приложението Virusafe вече е достъпно за всички потребители на смартфони
Приложението Virusafe вече е достъпно за всички потребители на смартфони