НОВИНИ

Готови ли са големите търговски вериги да предлагат повече български продукти?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 08.04.2020
Чете се за: 01:50 мин.
Бизнес

Високо напрежение между големите търговски вериги и земеделското министерство заради предложението да отделят половината от площта си за българска продукция.

Днес стана ясно, че държавата няма да отстъпи от искането си за повече български продукти в условията на настоящата криза.

От Сдружението за модерна търговия, където членуват едни от най-големите компании в бранша заявиха, че все още няма окончателно решение по темата тъй като все още се водят срещи на експертно ниво.

Една от идеите е паркингите, където са търговските вериги, да бъдат превърнати в импровизирани фермерски пазари. Именно там хората да могат да предлагат своята продукция. такива импровизирани пазари да има до края на извънредното положение.

В късния следобед от Сдружението за модерна търговия разпространиха данни за 2019 г., според които 67% от асортимента в основните хранителни категории в четири от водещите търговци у нас се състои от български продукти.

Този дял е най-висок при месните продукти - 76%, следван от хляба със 73%, млечните продукти с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.

На този фон министърът на земеделието и храните заяви, че ще бъде въведено изискване за повече продукция на регионални производители в магазините въпреки отказа на големите вериги. Експертите вече са готови със законодателни предложения за повече българска продукция в магазините.

От Асоциацията на земеделските производители в България за пореден път сигнализират, че има проблем с реализацията на стоки заради трайната тенденция в големите вериги да преобладават вносни продукти.

Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България: Ние излязохме с едно предположение делът на българските продукти да бъде минимум 50 процента на селскостопанските стоки.

От министерството на земеделието и храните обещаха, че ще задължат всички оператори, които имат представителства в областните центрове да предлагат местна регионална продукция на потребителите. Според министър Десислава Танева подобна мярка не може да се определи като вмешателство.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Това е минималното, което трябва да направим като държавници, за да съхраним нашия народ. За всеки български държавник е унижение да коментира подобна злоупотреба с мрежата, която са създали през годините.

От Сдружението за модерна търговия, което обединява едни от десетте най- големи търговски вериги в България, отказаха да застанат пред камерата ни с мотива, че предстои дискусия по темата с представители на държавата и бранша. Оттам определят подобни мерки като погазване на основните принципи на пазарната икономика и не изключват да се стигне до повишаване на цените, ограничаване на избора и ниско качество.

От Министерството на земеделието и храните заявиха, че от доста време се води опит за диалог, но без резултат.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Значи може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари за битка в тази криза, за да подкрепи крайно нуждаещ се, а не може търговски оператор с безброй търговски обекти, генериращ такива доходи да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията.

Министър Танева увери, че за Великден на пазара ще има достатъчно българско прясно месо. От МВР ще разполагат със списъци с фермите, които имат право да колят, за да могат клиентите да стигнат до тях безпрепятствено и да се снабдят с българско прясно агнешко месо.

От министерството припомниха, че държавата ще подпомогне земеделските производители с 30 милиона лева. От които 5 милиона са заделени за оранжерийно производство. Утре преговорите между бизнеса и държавата продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът подписа указите за промените в Закона за бюджета и Закона за извънредното положение
Президентът подписа указите за промените в Закона за бюджета и Закона за извънредното положение
Спасиха защитен черен щъркел от измръзване
Спасиха защитен черен щъркел от измръзване