НОВИНИ

Проф. Йордан Баев: Горбачов е един от водещите фактори за осъществяване на промените в България

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:20, 31.08.2022
Чете се за: 08:07 мин.
По света
проф йордан баев горбачов един водещите фактори осъществяване промените българия
Слушай новината

Професор Йордан Баев е историк, специалист по съвременна военна, дипломатическа и разузнавателна история. В последните четири десетилетия има общо над 300 публикации, сред тях 11 монографии и 12 документални сборници, които са издадени на 14 езика в над 20 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Самият той не се е срещал с Михаил Горбачов, а с жена му Раиса, но е проучвал работата му. Вижте повече в интервюто на Цветелина Катанска.

Какви са впечатленията Ви като историк от Михаил Горбачов?

- Нямам лични, непосредствени впечатления от Михаил Сергеевич Горбачов, но съм имал разговори със съпругата му Раиса Горбачова по време на тяхно посещение през 1985 година у нас. По-скоро съм разговарял с хора от неговия екип - академик Арбатов, неговия външнополитически съветник Анатолий Черняев и редица други. По-важното е, че имах възможността да проуча архива от Фондация "Горбачов", разсекретения архив на политбюро на КПСС (Комунистическа партия на Съветския съюз). Така че мога да говоря от гледна точка на изследовател, на експерт бих могъл да говоря за това какво е влиянието на Михаил Горбачов върху България.

Какво точно е влиянието на Горбачов у нас?

- Бих го определил с три основни неща.

Първият фактор е гласността и Перестройката, тази политика, която се въведе по времето на Горбачов и имаше безусловно едно силно влияние, особено сред интелектуалните среди в България. Широтата на обсъжданите теми, тези табутата, които бяха преди това, бяха отхвърлени и особено за историческите периоди. Така че това без съмнение беше един важен фактор преди всичко за академичните и интелектуални среди, които по-късно участваха в промените.

Вторият момент е отношенията Живков - Горбачов - много важен фактор, особено в периода 1987 - 1989 г. когато те са много сложни комплицирани отношения и ролята на Михаил Горбачов и неговия екип за промените в България на 10 ноември 1989 година.

И третият фактор, за който може би по-малко се знае у нас, е ролята на Михаил Горбачов след 10 ноември 1989 година. Аз ще ви дам само два примера - срещите и съветите на Михаил Горбачов със и към Петър Младенов, новият лидер през декември 1989 година, и с Александър Лилов през месец май 1990 година. Тогава Горбачов съветва да се даде част от властта и на опозицията и това действително става.

Първо д-р Желев, който е избран през лятото на 1990 година, и, второ, онова коалиционно правителство на Димитър Попов с участие и на СДС, и на БСП. Така че от тази гледна точка за историята на България в този преломен момент, безусловно Михаил Горбачов, и не само за България, а за цяла Източна Европа има съществено значение, но истината е, че много интересни моменти могат да бъдат казани за взаимоотношенията между Живков и Горбачов.

Снимки: БГНЕС

Например един разговор, който намерих във Фондация "Горбачов", беше твърде интересен, когато Горбачов говори с Франсоа Митеран и дава унищожителна характеристика за Тодор Живков. Като че ли Митеран е по-благосклонен към Живков отколкото самият Горбачов. И след това сблъсъците и по отношение на мимикрията в българското ръководство, които се правят, че правят преустройство, и по отношение на Китай, китайският пример и т.н. Това, което дойде с политиката на Михаил Горбачов, можем да го определим като един от водещите фактори за осъществяване на промените в България преди трийсет и няколко години.

Кой е Михаил Горбачов: Човекът, който проправя път към една по-демократична Европа

Доколкото знам самият Живков е опитвал да се хареса на Горбачов в една или друга степен, но безуспешно?

- Самият Живков прави опит да се хареса на всички съветски ръководители, но просто при Горбачов това не се получава. При всички останали по някакъв начин става, при Горбачов в началото имат някакви взаимоотношения, но Горбачов гледа на Живков и на Хонекер като на едни останали в миналото от един предходен период. И поради това и поради друго, защото най-вече на Горбачов му дават ясни индикации от София, че всичко, което говори Тодор Живков, е колкото да запази своята власт. Нищо съществено не се случва както в икономическата, така и в политическата сфера и поради това той ускорява процеса на смяната, която се случва на 10 ноември. Горбачов също гледа великоруска политика, това също не трябва да се забравя.

Какво имате предвид?

- Той се ръководи по Доктрината "Синатра". Доктрината "Синатра" - това е от песента на Франк Синатра - "Всеки по своя път", тоест всеки да върви по своя път и това е доктрината "Синатра" след 1977 година. Това, което става ясно от документите на Михаил Горбачов, се вижда, че той много ревниво пази интересите на Москва - не е просто така да ги пусне сами да се развиват. И в случая с България е същото - той казва вие не трябва толкова бързо да установявате контакти с Пекин, а трябва да следвате нашия пример, така че той все пак е човек на своята епоха.

Рано ли е да се прави историческа оценка на личността и политика Горбачов, например Русия недолюбва Горбачов, Западът го възхваля?

- Не е рано. Исторически оценки има много, но са различни от различните гледни точки. Например в Лондон и Вашингтон, в Германия - все пак Горбачов направи много за обединяването на Източна и Западна Германия, но във Вашингтон и Лондон, и Берлин по един начин оценяват Горбачов от гледна точка на глобалната конфронтация, в Централна и Източна Европа малко по-различно, а в самата Русия е още по-различно, тъй като те го обвиняват в това, че е разрушил Съветския съюз, онази империя.

Без съмнение обаче той ще остане в историята с едно особено важно нещо и то е, че той всъщност най-много допринесе за мирното свършване на този двуполюсен модел на международното отношение, наречен Студена война.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роман Цветков: Боксьорите ни се представиха страхотно на Европейското по бокс за ученици
Роман Цветков: Боксьорите ни се представиха страхотно на Европейското по бокс за ученици
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас