НОВИНИ

Кой е Михаил Горбачов: Човекът, който проправя път към една по-демократична Европа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:55, 31.08.2022
6953
Чете се за: 05:20 мин.
Общество
Слушай новината

На 91 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Последният лидер на Съветския съюз остави дълбока следа в историята, слагайки край на Студената война и подпомагайки падането на Желязната завеса.

Горбачов е човекът, който проправя път към една по-демократична Европа - такава, каквато я познаваме днес.

Колегата ни Валери Маринов се среща и прави историческо интервю с Горбачов при негово посещение в България през октомври 2010 година.

Първият и последен президент на Съветския съюз - лидерът, който само за 7 години на власт успява да промени хода на историята не само за руснаците, но и за целия свят. Нищо не предвещава, че роденият през 1931 година син на земеделци ще се превърне в една от най-значимите политически фигури на 20-и век.

Михаил Горбачов - следата, която оставя един от най-знаковите политици на 20-и век

Но през 1985 г. Михаил Горбачов става най-младият генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия и обявява, че започва нова епоха - на политиката на "гласност" и перестройка.

Поставя си за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но вместо това довежда до пренареждане на картата на световната политическа сцена. Позволява съществуването на други партии, свобода на медиите и критики към властта.

"Имаме нужда от повече демокрация, повече организация и дисциплина. Само тогава ще може перестройката да заработи на пълни обороти", заяви Михаил Горбачов, президент на СССР (1990-1991 година).

Заедно с американския президент Роналд Рейгън подписва договор за намаляване на ядреното въоръжение със Съединените щати, а през 1989 година, заедно с Джордж Буш старши, обявяват края на Студената война.

Установява партньорски отношения със Запада, изиграва ключова роля в падането на Желязната завеса.

Реформите в страната му обаче довеждат до крах на руската икономика. Отказва и да се намеси, когато една по една държавите от Съветския съюз обявяват независимост.

През август 1991 година е направен неуспешен опит за преврат срещу Горбачов. На 25 декември същата година обявява, че се оттегля от поста си, с което настъпва и краят на СССР.

"От този момент подавам оставка като президент на Съветския съюз", заявява Михаил Горбачов.

Радетел за обединена Европа Михаил Горбачов винаги е смятал, че това е пътят, по който трябва да върви Старият континент. Това личи от думите му в специално интервю за БНТ.

"Ако Европа не направи тези крачки, за които съм говорил, повече обединение и повече сътрудничество и действително с участието на Русия и САЩ да се създаде система за отбрана, то това може да пречупи света", допълни Михаил Горбачов.

Когато през април 1986 година настъпва аварията в Чернобил, съветските власти признават за случилото се едва три дни по-късно. В годините след това Горбачов е яростен противник на ядрените оръжия - според мнозина вероятно в опит да поправи стореното в дните след аварията.

"Най-важното е да се отървем от ядрените оръжия", добавя Михаил Горбачов.

Снимки: БГНЕС

Никога не е пестил критиките си към Владимир Путин, а когато през март тази година започна войната в Украйна на сайта му се появи послание с искане за преговори между Киев и Москва. А самият Горбачов заяви, че вижда как се унищожава делото на живота му.

"Достигнахме етап, в който перестройката е спряна. Но няма връщане назад. Дори Владимир Владимирович и други да се опитват да използват старите методи на управление чрез страх и контрол", казва още Горбачов.

Михаил Горбачов е носител на Нобелова награда за мир, съсобственик на опозиционния руски вестник "Новая газета". Женен, с две деца. Последното му желание е да бъде погребан до съпругата му Раиса, чиято загуба трудно преживява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи и гръмотевици на много места следобед
Валежи и гръмотевици на много места следобед
ПФЛ обяви мерките за мача за Суперкупата между Левски и Лудогорец
ПФЛ обяви мерките за мача за Суперкупата между Левски и Лудогорец