НОВИНИ

Програмата на кабинета "Асен Василев" вероятно ще стане ясна утре (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:06, 05.07.2022
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След проведени срещи и преговори, от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независимите депутати, отцепили се от "Има такъв народ", се договориха да структурират ясни приоритети и задачи, по които да работят в следващите 6 месеца. На този фон - продължава търсенето на подкрепа за мнозинство в парламента.

Някои депутати трябва да решат към кого са лоялни - към партията и лидера си, или към България. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков. Управляващите са оптимисти, че ще получат необходимата подкрепа. От опозицията - от ГЕРБ и "Възраждане" твърдят, че се купуват гласове на депутати, които да подкрепят кабинета на Асен Василев или да не влизат в зала и така с по-нисък кворум да мине правителството.

От "Продължаваме промяната" не спират да търсят подкрепа от още депутати за мнозинство в парламента, обяви премиерът в оставка.

Единственото, което се придържаме към нашето обещание е, че не говорим с четиримата човека, които казахме от самото начало, но с всички други имат покана да говорят с нас. И 121 ще видим - всъщност няколко човека трябва да решат към кой им е лоялността - към тяхната партия и лидер, който, според мен, не е изпълнил обещанието към народа или към всички нас да имаме отговорност към България, да имаме шанса да не влизаме в политическа криза, каза Кирил Петков.

Кирил Петков: Още няколко депутати трябва да решат към кого ще са лоялни

Нов парламент наесен е безвъзвратно загубено време за България, казват от БСП.

Водят се разговори и от Асен Василев, и от Кирил Петков с народни представители, и независимите народни представители от ИТН. Надявам се в крайна сметка да се прояви зрялост, мъдрост и отговорност, каза Филип Попов - депутат от ПГ на БСП.

ГЕРБ няма да подкрепят съставянето на нов кабинет с мандат на "Продължавам промяната". По думите на лидера на партията Бойко Борисов в момента се купуват по 10 000 гласа на час, защото това е средната електорална подкрепа за всеки депутат:

Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в българския парламент в момент. Трябва да ви кажа, че освен пари за отцепници, в момента се предлагат колосални суми да не влязат на гласуване - да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа....само да не влезе в зала. Така са се вкопчили в тази власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях, каза Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

Борисов: Провежда се най-мащабното купуване на гласове в българския парламент

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отхвърлиха твърденията за купуване на гласове.

ГЕРБ са в истерия, защото ако успеем да съберем 121 депутата, първият закон, който ще приемем ще бъде за КПКОНПИ, който ще започне да разследва корупцията, която се случва последните 12 години в България, каза Настимир Ананиев - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Бойко Борисов обича да разказва лакардии. Изключително сериозен е моментът, за да се занимаваме с такива неща. Пазарувало се, да даде доказателства, приказки всеки може всеки да разказва. Шансовете да бъде избрано ново правителство са големи. При условие, че се прави програма за управление 6 месеца трябва да се направи нещо и най-логичното е вот на доверие, каза Атанас Атанасов - депутат от ПГ на "Демократична България".

А вътрешният министър в оставка Бойко Рашков коментира твърдението на ГЕРБ, че по време на вота в Нова Загора е имало полицейските репресии.

Борисов и такива като Борисов нямат моралното право да говорят въобще за избори. Това уродливо явление, купуване и продаване на гласове, не е създадено от МВР, а е създадено в едни известни вам и на цялото българско общество партийни централи. Които си създадоха и съответните обръчи от фирми, които да ги финансират, така че да има средства, които да бъдат разнасяни с чували, куфари и т.н., каза Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка.

От "Възраждане" съобщиха, че Кирил Петков се е обаждал на Костадин Костадинов, за да търси подкрепа за издигането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

Вчера получихме информация от трима от нашите народни представители, че с тях са се свързвали представители на управляващите, които са им предлагали най-различни форми на стимули, с които да бъдат мотивирани да подкрепят управление на Асен Василев. Ние не се продаваме, заяви Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Костадинов: На трима наши депутати са предлагани стимули, за да подкрепят кабинета "Василев"

Елена Гунчева, която напусна " Възраждане", заяви че с нея също е воден разговор.

С мен Кирил Петков не се е свързал, свърза се господин Маджунков от името на Андрей Гюров. Аз им казах какви са моите приоритети. Те казаха, че ще имат програма, поканиха ме на преговори, но аз ще изчакам да видя какво последно ще кажат, но почти 99% съм убедена че ще гласувам против.

Виктория Василева, която обяви, че напуска парламента, засега запазва мълчание. Каза за БНТ, че ще коментира събитията от последните дни, когато оставката ѝ бъде гласувана.

Писането на програма за кабинета "Василев" в надпревара с времето продължи и днес.

Тя съдържа важни законопроекти, свързани с плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционната програма, реформи в съдебната власт. Промени, свързани в сектор икономика и иновации. Ще видим имаме ли 121 народни представители, които да подкрепят тази бих казал съществено важна програма за страната, каза Мирослав Иванов - председател на НС.

Очаква се работата по структурата и състава на МС да започне утре.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работа
Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работа
Ще има ли ново затягане на мерките заради COVID-19?
Ще има ли ново затягане на мерките заради COVID-19?