НОВИНИ

Ще има ли кабинет с премиер Асен Василев? Първо програмата, после постовете, казаха преговарящи

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 04.07.2022
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Работни групи с експерти от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независимите депутати обсъждаха днес програмата на кабинет с кандидат-премиер Асен Василев. В програмата ще има ясни задачи и срокове за период от шест месеца.

С по-малко от 5 дни разполагат Асен Василев и мандатоносителят "Продължаваме промяната" да изработят програма, разпределят министерства и намерят подкрепа за ново правителство. На фокус днес беше програмата и приоритетите: Планът за възстановяване, съдебна реформа, презичисляване на пенсиите. Квоти за министерства и имена на министри не са обсъждани. Така остава отворен въпросът - коя политическа сила ще получи министерствата, които в предишната коалиция бяха за ИТН и ще имат ли независимите депутати министерство.

В момента се работи по програмата на кабинета "Василев", обяви говорителката на правителството Лена Бориславова.

Днес това, което обсъдихме, е да имаме много ясно разписани законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа като ключов приоритет особено в посока антикорупция. Условията са само кой закон по-бързо да бъде гласуван, тъй като все още имаме още работа. Не можахме да я свършим поради особености на предишната ни коалиция.

Конкретни имена за министри все още не са обсъждани.

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обяви, че за сега с нея не са водени персонални разговори да запази поста си. И очерта належащите законодателни мерки в сектор "Правосъдие":

До края на годината трябва да стане факт закона за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници и съответно подобряване на досъдебното производство.

БСП са очертали по време на експертния разговор своите приоритети.

Традиционните наши искания за преизчисляване на пенсиите от 1 януари 2023 г., безплатни учебници за ученици от 1-ви до 12-и клас, безплатни лекарства за деца до 14 години. Най-безумното нещо в момента е да затворим вратата на парламента и да отидем на избори. Трябва да имаме гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти, защото лесно е в петък или в понеделник да бъде избран кабинета, но идва срядата, в която трябва да има 121 регистрирани, каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП.

Според Ивайло Мирчев от ДБ, за да се намали напрежението и да се свърши работа, е добре министрите в проектокабинета да са експерти, а не ярки политически фигури. Смята, че трябва да отпадне практиката от сегашния кабинет - определени партии да поемат конкретни министерства.

Това според нас е от най-големите недъзи на предното правителство. Ако там имаше големи проблеми, това беше феодализацията на министерствата. Надявам се, да успеем да се споразумеем тази феодализация да отпадне, защото тя показа доста проблеми в работата си, каза Ивайло Мирчев, "Демократична България".

Търсенето на съмишленици продължава на индивидуален принцип, обяви министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Държим на повече от 121, тъй като сме пределно наясно, че за да има стабилна работа, с която работим за доходите на хората, за стабилността на България е важно това да се случва в една стабилна институционална среда. Не вярвам правителство ан малцинството да може да го направи. Слави Трифонов ни пожела успех в търсенето на депутати и аз се надявам той наистина да го има предвид, тъй като цялата страна наистина има нужда от стабилност, а не от нови избори, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа в оставка.

Министърът на спорта в оставка заяви, че не звъни на депутати от "Има такъв народ", за да търси подкрепа.

Ако в ПГ на ИТН 19-те човека все още има хора, които смятат, че обществения интерес е по-важен от личния интерес на господин Трифонов и група около него, най-добре да напуснат и да го обявят навреме, защото ако сега се разпаднат нещата, отиваме на избори, каза Радостин Василев, министър на спорта в оставка.

Независимите депутати първо ще се запознаят с програмата на проектокабинета и тогава ще преценят дали ще го подкрепят или не. Това каза в студиото на "Денят започва" независимият депутат Иво Атанасов, който се отцепи от групата на ИТН.

На нас Кирил Петков не ни е предлагал нищо. Говореше се за купуване на депутати. нито ни е предлагал парични суми, нито постове, каза Иво Атанасов, независим депутат.

От ПП няма да водят преговори с други политически формации, а ще търсят подкрепа сред отделни депутати.

По темата работиха: М. Кирова, Й. Миланова, В. Алекандрова
Сн. БГНЕС

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца уреди още една контрола преди началото на сезона
Ботев Враца уреди още една контрола преди началото на сезона
Феновете на Черно море запретнаха ръкави, за да освежат огражденията на стадион "Тича
Феновете на Черно море запретнаха ръкави, за да освежат огражденията на стадион "Тича