НОВИНИ

Производители на плодове и зеленчуци протестираха в Русе и блокираха трафика за "Дунав мост"

bnt avatar logo
от БНТ
21:51, 04.02.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Производители на плодове и зеленчуци от 8 браншови организации излязоха на протест в Русе и блокираха движението в района на Дунав мост. Те настояват за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието в България. Недоволството им е провокирано и заради липсата на диалог с министерството на земеделието.

Производителите на плодове и зеленчуци твърдят, че начинът, по който са разпределени средствата по различните екосхеми в Стратегическия план е несправедлив и на практика обрича сектора на пълно унищожение. В знак на протест те изсипаха на пътното платно ябълки и затвориха движението за около половин час.

"Голяма част от средствата ще бъдат разпределени за непроизводствени цели, докато до реалните производители ще достигнат минимално субсидиране", каза Николай Колев от Съюз на Дунавските овощари.

"Отглеждането, производството на един декар праскови, да речем, струва около 1500 лв. Като субсидиране в новия стратегически план, като директни плащания, е заложено да получаваме не повече от 200 лева", заяви Живка Гроздева от Асоциация на овощарите в България.

Недоволството си от Стратегическия план изразиха и лозарите. Казват, че секторът запада и в България масово се изкореняват лозя.

"Средствата, които се заделят, при нас са още по-малко в сравнение с европейските, може би под 15 % от финансирането на другите. Ние страдаме по същия начин не само от вноса на грозде, а и на вина от цяла Европа", каза Георги Михайлов от Национално сдружение на българските лозари.

Министърът на земеделието Явор Гечев, който беше в Пловдив на среща с други производители от бранша, заяви, че исканията на протестиращите са основателни и стратегическият план ще бъде променен.

"Ние обявихме, че ще има промени още преди да подадем стратегическия план. Ставките за определените култури са правени от предишния кабинет. Ние до около 15 - 20 дена ще презентираме пълният обем от информация, който сме направили с новите ставки - технологични карти", заяви министърът на земеделието Явор Гечев.

Производителите обаче напомнят, че очакваното разпределение на подпомагането за сектора за плодове и зеленчуци ще донесе загуби на производителите.

Репортери: Венета Николова, Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ свалиха китайския балон, заподозрян за шпионски
САЩ свалиха китайския балон, заподозрян за шпионски
Орлин Павлов - новият водещ на "Събота вечер с БНТ" (Галерия)
Орлин Павлов - новият водещ на "Събота вечер с БНТ" (Галерия)