НОВИНИ

Световен ден за борба с рака: Едва 1/4 от българите ходят на профилактични прегледи

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:45, 04.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Тревожни данни в Световния ден за борба с рака. Само една четвърт от българите са ходили на профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Проучване на агенция "Тренд" по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания показва, че незадоволителното ниво на профилактика не се дължи на труден достъп, а по-скоро на недостатъчно високата здравна култура на българина. Едва 3% от анкетираните смятат, че заболяването е напълно лечимо.

От заболяване, определяно като сигурен убиец преди години, ракът вече може да се разглежда като контролирано заболяване, стига обаче да има профилактика. Така например за рядкосрещата форма на рак, по-известна като сарком, най-важното е да се диагностицира възможно най-рано. А тревожното е, че често засяга и деца.

Лидия Витанова, сдружение "Заедно срещу саркома": "Много е важно саркомът да бъде лекуван от мултидисциплинарен екип. Това включва онколози, хематолози, радиолози, всякакви специалисти, които трябва да се включват в уточняването на типа лечение и начинът, по който се лекува. За съжаление в България точно тази мултидисциплинарност липсва".

Генетичните тестове преди старта на лечението на саркома също са изключително важни. Но и тук има проблем - прекалено скъпи са и не се покриват от здравната каса. А според проучването на "Тренд" 62% от анкетираните смятат, че ракът се лекува по-добре в други държави. Водещи са Турция, Израел и Германия.

Евелина Славкова, социолог, изследователски център "Тренд": "Те често отиват и мислят здравеопазването, здравето си през призмата: "Когато нещо ме заболи, тогава отивам на лекар", което е тревожно. Превенцията е най-добрият начин да бъдеш излекуван. Не да отидеш в някоя чужда държава, в която смяташ, че здравеопазването е по-добро".

През последните години лечението на рака се е подобрило в сравнение със ситуацията преди 20 години, когато Евгения Александрова се сблъсква с диагнозата. Все още обаче има проблеми с профилактиката и скрининга, както и с палиативните грижи, които са важни за пациентите в напреднал стадий.

Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания: "Най-трудният момент за близките на болния е, когато той е в терминален стадий. Когато болестта вече е взела връх, когато те нямат никаква възможност да му помогнат, защото са безсилни пред страданията му, в този момент здравната система няма интерес към този болен. Няма инструмент, с който да го приеме и лекува. Има една единствена клинична пътека с много символично и скромно заплащане".

От Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания сигнализират и за проблеми с данните за регистрацията на раковите заболявания в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан спечели трудно визитата си на Черно море Тича във Варна
Шампионът Балкан спечели трудно визитата си на Черно море Тича във Варна
Хакими и Меси вдъхновиха ПСЖ за обрат срещу Тулуза
Хакими и Меси вдъхновиха ПСЖ за обрат срещу Тулуза