НОВИНИ

Прокуратурата обвини мъжете, които се качиха с джипове на Паметника на Съединението в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
10:49, 28.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство и привлече като обвиняеми двамата шофьори, които се качиха с джипове по стъпалата на Паметника на Съединението в Пловдив. Мъжете са на 23 и 25 години, единият вече е осъждан за шофиране без книжка. Ще им бъдат наложени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева, а шофьорските им книжки ще бъдат отнети. За това деяние законът предвижда наказание до 5 години затвор, както и лишаване от право на управление на МПС.

Скандалният случай в Пловдив стана известен след като клип, разпространяван в интернет, показа автомобили, които се катерят по стълбите на паметника - символ на Съединението на България. Вандалската проява е извършена в 01:00 часа през нощта в събота.

Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив: "Касае се за две лица, единият на 23, другият на 25 години, единият работи във фирмата на баща си, а 25-годишният работи в Англия. Има предишно осъждане, но към момента е реабилитиран".

Пред разследващите двамата обяснили, че искали да заснемат музикален клип и съжаляват за постъпката си. От община Пловдив заявиха, че не са издавали разрешение за достъп до паметника за заснемане на клип.

Пламен Панов - заместник-кмет по културата, община Пловдив: "В този случай такъв ред не е имало и в резултат имаме една грозна проява, която на всичко отгоре унищожава и стълбите, които водят към самия паметник и това са щети, които ще трябва да бъдат поети впоследствие от общината".

Доскорошния директор на Историческия музей Стефан Шивачев, който беше начело на институцията 30 години, е категоричен, че държавата трябва да влезе в ролята си.

Стефан Шивачев - историк: "Това е посягане на националната чест и достойнство и ако тези хора не получат заслуженото за това, което са направили - не знам докъде ще я доведем".

От сегашното ръководство на музея заявиха,че ще бъде разширен обхватът на видеонаблюдението в района. Поругаването на паметника възмути и жителите на Пловдив.

Динчо Шопов: "Това е пълна вандалщина и трябва да се наказва най-сурово".

София Шопова: "Трябва да има някакво наказание, да не е парично, отнемане на джиповете, нещо по-сериозно".

Паметникът не е защитен от Закона за културното наследство, тъй като не са изминали 50 години от създаването му, за да получи необходимия статут.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт разби Минесота със страхотна стрелба и доминация под коша
Голдън Стейт разби Минесота със страхотна стрелба и доминация под коша
Радев удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Кипър у нас
Радев удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Кипър у нас