НОВИНИ

Евродепутати: Все още има шанс за Шенген, нужни са усилията на всички партии у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 28.11.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

България все още има шанс да бъде приета в Шенген до края на годината. Необходими са обаче усилия от страна на всички политически сили в страната.

Около това становище се обединиха в "Денят започва" евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП - Петър Витанов и от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Според Андрей Новаков причината все още да не сме в Шенген, е желанието на нидерланския премиер Марк Рюте да остане на власт още един мандат, отказвайки да се противопостави на екстремистките партии в своята страна. Той призова да се спре с коментарите, че не сме готови за Шенген, защото, според него, това не отговаря на реалността, а пречи на усилията за присъединяването ни.

"Трябва да се обединим всички политици около една централна задача, около 1 - 2 идеала и като го изпълним – щото това рано или късно ще се случи, всеки един българин, понеже е бил съпричастен, да се почувства малко по-горд, с малко повече самочувствие и да си изправи малко гребена. Защото това е нихилизъм в чиста форма – всички коментари, че не заслужаваме Шенген, и еврозоната не заслужаваме, и най-добре и от ЕС да ни изкарат. Накрая ще започнем да симпатизираме на нидерландците за това, че са ни казали да не влезем в Шенген. Така че ние, вътре, трябва да си напишем домашното. Всички ние, политиците, да кажем, че това е национален идеал и всички трябва да работим за това. През годините за тази цел да допринесли много хора, включително Бойко Борисов и Корнелия Нинова", заяви Новаков.

По думите на Новаков, правителството "Петков" е имало историческия шанс да вкара страната ни в Шенгенското пространство, но го е пропуснал и сега това наваксване трябва да се компенсира.

Според Петър Витанов, каквото е трябвало да направи България на ниво европейски институции, е направено. Оттук нататък са нужни усилия от страна на лидерите на всички политически партии и на правителството

"Ако някой си мисли, че тук, на границата, е по-тежко, отколкото на Лесбос или Лампедуза, се лъже. Трябва да има още по-висока степен на европейска солидарност и интеграция, при положение, че на над 250 км от границата ни се води война, а мигрантския натиск се увеличава. Имаме две седмици. Всяка една политическа партия може да работи като впрегне своите контакти и усилия. Ето, Рюте е в добри отношения с Кирил Петков, значи "Продължаваме промяната" трябва да се включи, в Австрия канцлерът е от ЕНП, ГЕРБ могат да използват контактите си, социалистите работим с Швеция", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Камерун - Сърбия от 12:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Камерун - Сърбия от 12:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
2000 души танцуваха салса в опит за рекорд на Гинес
2000 души танцуваха салса в опит за рекорд на Гинес