НОВИНИ

Прокуратурата привлече към наказателна отговорност кмета на Гурково за купуване на гласове

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:29, 09.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на община Гурково за купуване на гласове. Чрез събраните доказателства прокуратурата привлече като обвиняем Мариан Цонев за предлагане и даване на имотна облага на различни лица, с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

Цялото съобщение на прокуратурата:

Под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) се провежда разследване за извършено престъпление против политическите права на гражданите – по чл. 167, ал. 2 от НК.

На основание събрани доказателства Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем М.Ц. - кмет на община в област Стара Загора, за предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

Извършени са множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях.

Материалите по досъдебното производство са изпратени и приети от СГП по компетентност от Териториално отделение – Казанлък при Районна прокуратура – Стара Загора. Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

Автори: Иво Никодимов, Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Високо ценим подкрепата на САЩ, Германия и ЕК
Румен Радев: Високо ценим подкрепата на САЩ, Германия и ЕК
Цели и приоритети на "Три морета" - коментар на Симеон Николов и Владимир Сиркаров
Цели и приоритети на "Три морета" - коментар на Симеон Николов и Владимир Сиркаров