Прокурор от Ямбол с обвинение за престъпление по служба

Магистратът върнал конфискуван автомобил на чужденец

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:09, 26.01.2021
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
съюзът съдиите асоциацията прокурорите задочен спор дейността гешев
Слушай новината

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на прокурор от Районна прокуратура-Ямбол за извършено от него престъпление по служба.

Магистратът е обвинен за това, че на 29.05.2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - по това време административен ръководител, районен прокурор на гр. Елхово, изготвил постановление за връщане на веществено доказателство - автомобил, в нарушение на служебните си задължения.

Автомобилът е бил върнат на неправоимащо лице – чужд гражданин.

През 2016 г. колата е била задържана от служители на ГПУ-Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания.

Освен това, магистратът нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването по образуваното през 2016 г. досъдебно производство в Районна прокуратура-Елхово.

Днес, 26 януари 2021 г., главният прокурор на Република България внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на обвинения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
123 снегопочистващи машини обработват улиците в София
123 снегопочистващи машини обработват улиците в София
Задържаха двама в Долна баня - крали ток от трафопост
Задържаха двама в Долна баня - крали ток от трафопост