НОВИНИ

Прощавайте, системата не се активира

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 01.10.2023
Чете се за: 08:05 мин.
Спорт

Юрген Клоп отпи от студената вода, вероятно е похвалил играчите си в съблекалнята и се отправи към залата за пресконференции, като предварително знаеше, че не иска да отговаря, а и май няма смисъл да го прави. Германският мениджър на Ливърпул чудесно осъзнава, че всеки един треньор трябва да защитава непрестанно футболистите си, дори понякога да не е напълно прав. Но в конкретният случай той беше.

Заваляха въпроси един след друг, малко като у нас - само за съдийството и по-малко за самия мач срещу Тотнъм. Клоп възпитано не игнорира питанията, като каза нещо изключително съществено:

"Какво значение има какво ви говоря аз? Аз в момента създавам заглавия за медиите, но това няма да има никакъв ефект и нищо няма да се промени. По-рано през сезона имаше аналогичен случай в мач на Манчестър Юнайтед и Уулвърхемптън. Тогава съдиите отново се извиниха. Е? Да не би Уулвс да получиха точка или три след това извинение?! Не"

Да започнем да анализираме думите на вече емблематичния треньор на отбора край река Мърси. Звучи като човек, който тотално е загубил вярата си в арбитрите и в правдата във футбола. И знае, че дори и да се оплаква, да хленчи, да мрънка, да негодува - то това няма да има особени последствия. Най-много да получи някое извинение, но от това нито на него, нито на играчите, какво да говорим пък за феновете, ще им стане по-приятно. От Борда на съдиите в Англия снощи непосредствено след края на двубоя между Тотнъм и Ливърпул признаха, че "реферите са допуснали човешка грешка, която е трябвало да бъде коригирана от системата за видеоарбитраж, но ВАР не се е намесил. Ще започне разследване по случая, а след това от Борда ще влязат веднага в контакт с Ливърпул." Това е прекрасно! Нека правдата да възтържествува! Въпросното съдийско покаяние беше показано на живо в ефира на Sky Sports, а анализаторите, в това число и бившият бележит играч на големия враг на "мърсисайдци" Манчестър Юнайтед Гари Невил, не можеха да повярват какво виждат. Съдиите си признават, че е трябвало да има гол за Ливърпул и засада на Луис Диас не е съществувала, но системата, за която всички толкова роптаеха, просто не се е активирала. И толкова. Прощавайте, но толкова.

Целият двубой в северен Лондон всъщност изобилстваше от спорни ситуации и от друга голяма медия - BBC - дори определиха съдийството като едно от най-слабите в цялата история на Висшата лига. За какво става въпрос - първо, Къртис Джоунс получава директен червен картон, след като ВАР привика главния арбитър да разгледа внимателно едно влизане на халфа в краката на противник. Беше преценено, че има контакт, а бутоните на Джоунс попадат прекалено опасно върху крака на Бисума и първото преждевременно отстраняване беше факт. Клоп каза, че на повторенията и най-вече на стоп-кадрите интервенцията изглежда доста по-зловещо, отколкото всъщност е и повечето хора няма да го разберат, защото не са играли футбол. Прокрадна се теорията, че Джоунс е играл с топката първо, а след това е закачил крака на опонента. Преди обаче да бяха приключили дискусиите около това решение, дойде въпросната засада. Салах за Диас, гол, флаг, няма преразглеждане, няма и засада, но голът не е признат. Странното е, че дори с невъоръжено око можеше да се твърди, че Диас е в редовно положение и тогава възникват два въпроса - защо страничният арбитър отсъжда засада, когато говорим за даване на предимство на атакуващия футбол, ако ситуацията е толкова "тънка" и второ - защо вдига флага, когато не е сигурен в правотата на действията си, когато много добре знае, че ако наистина има засада, то тя ще бъде отчетена от ВАР. Да не говорим, че практиките в последните години са в тотален разрез с действията на въпросния страничен рефер - неговите колеги не отсъждат масово очеизваждащи засади само и само за да видят края на атаката, а пък после системата за видеоарбитраж да му мисли. През второто полувреме дойде и другият червен картон за Ливърпул - за два жълти картона на появилия се от пейката Диого Жота. Дотук добре, но повторенията сякаш подсказаха, че при първия фаул играчът на "шпорите" Дестъни Удоджи май се препъва сам в себе си и успява да излъже съдията. Е, за тази ситуация ВАР няма думата, но отново камъните са в градината на главния арбитър, който май след снощи ще се нуждае от един цял ден, за да разчисти въпросната "градина".

Истина е, че съдиите работят под огромно напрежение. Играта става все по-бърза, камерите все повече, така че всеки детайл от случващото се на терена да може да бъде показано от всеки ъгъл. Но и точно заради този огромен футболен Биг Брадър би трябвало да е по-лесно да взимат правилни решения. Разбира се, има доста заплетени казуси, за които дори специалисти в бранша имат разнополюсни мнения. Но когато лесни за отсъждане положения затрудняват арбитрите, тогава имаме проблем. При все че мачовете продължават да получават по 6-7-8 минути добавено време, което също променя характера на играта. А често размерът на тези добавени минути е предизвикан именно от прекъсвания за намеси на ВАР.

Клоп спомена и друго - "никой не очаква системата да работи безпогрешно". Така е. Особено когато това е сплав между живи същества, компютри, машини, хитрост и трактовка на правилника. Но ще е прекрасно, ако и същата тази система по-рядко бива обсъждана в негативна светлина.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Бояджиева и Мартин Иванов спечелиха по три златни отличия на Световната купа по кикбокс в Италия
Калина Бояджиева и Мартин Иванов спечелиха по три златни отличия на Световната купа по кикбокс в Италия
Голям пожар гори край Атанасовското езеро в Бургас
Голям пожар гори край Атанасовското езеро в Бургас