НОВИНИ

Протест пред Столичната община срещу застрояването в София

граждани протестираха столична община застрояването
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:43, 26.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Граждани се събраха на пореден протест пред Столичната община срещу застрояването на София.

"Тук сме протестиращи от различни граждански групи. Това, което ни обединява, е искането да се спрат различни строежи, изобщо презастрояването на София. Израснала съм в "Зона Б-5" и съм абсолютно солидарна с исканията на хората, живеещи там, както и с хората от "Княжево", които искат да се спре строежът върху туристическа пътека, водеща към парк "Витоша", каза за Вера Стаевска, която е една от говорителките на протеста срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска".

Тя смята, че всички спорни строежи трябва да бъдат преосмислени. Според нея не е нормално цяла София да протестира, а кметът и Столичният общински съвет да защитават стари проекти, които са отпреди 15 - 20 години.

Гражданите от района на "Опълченска" настояват общинските съветници да приемат проект на решение, внесен вчера, за моментално спиране на строителните работи по бул. "Опълченска" и преразглеждане на проекта.

"Ние искаме проектът да бъде преразгледан, така че да има ремонт, но да не се засягат зелените площи, изсечените незаконно дървета да бъдат възстановени, ние като граждани на района ще ги поливаме, ще ги отглеждаме, защото на Столичната община очевидно не може да се разчита за това. Ние не искаме да спираме развитието на града. Искаме да се изпълняват политиките, с които са дошли, за зелен, пешеходен и велоград", коментира Вера Стаевска.

Живеещите в блок 18 на "Зона Б-5" в район "Възраждане" днес пуснаха жалба срещу строежа на един блок.

"Строежът е буквално на девет и половина – десет метра от прозорците ни. Строежът се осъществява върху заблатен терен. Ние сме наясно с това, защото на това място някога трябваше да бъде построен нашият блок. Разчитахме на сегашните управници, които избрахме, които ни обещаха, че ще ни помогнат, които много добре разбират казуса и ще направят възможно да обезщетят по някакъв начин инвеститора, за да може ние да получим справедливост и да може да не са застрашени жилищата ни. И сега е видимо, че блокът ни започва да се приплъзва напред заради блатистия терен", обясни Ангелина Лабрева, която е една от вносителките на жалбата.

Мария Маринова, която също живее в блок 18 в "Зона Б-5", разказа, че плочките на тротоара пред блока са напукани, а стълбичките към входовете са пропаднали. Според нея проблемът е започнал още от 2012 г., когато парцелът пред блока е бил продаден заедно с прилежащите му улици от община "Възраждане" и няколко пъти е бил препродаван.

"Положението е трагично, борим се вече от 2012 г. може би, обаче нещата си продължават и търсим съдействие от всички възможни институции. Ако това нещо е законно, променете законите, така че да са в услуга на гражданите, да са в услуга на тези, които ви избираме", каза Мария Маринова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха движението по новия мост над река Марица между Първомай и село Градина
Пуснаха движението по новия мост над река Марица между Първомай и село Градина
Даниел Боримиров: Когато си поставям цели, обикновено ги изпълнявам
Даниел Боримиров: Когато си поставям цели, обикновено ги изпълнявам