НОВИНИ

Продължава напрежението заради изсичането на дърветата на ул. “Опълченска”

"Обещаха спиране на ремонта, но той продължава с пълна сила", недоволстват протестиращи

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
09:54, 11.09.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Продължава напрежението в столицата заради изсичането на дърветата на ул. “Опълченска”. В понеделник протестиращите се срещнаха с представители на Столична община, за да обсъдят проекта за ремонт. Изглежда дискусиите обаче нямат положителен резултат за хората, живеещи на “Опълченска”, тъй като днес те организират пореден протест срещу решението.

От чисто обществен проблем изсичането на дърветата се превърна в политически. Факт са множество престрелки между общинските съветници на ГЕРБ и на ПП-ДБ-Спаси София.

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ в това, че решението е било взето по време на тяхното управление, а пък от своя страна ГЕРБ обвиниха сегашното управление, тъй като проектът се изпълнява в този момент.

Неизвестни са поставили табела - булевард "Васил Терзиев".

Последната политическа реакция относно този казус дойде именно от кмета на София. Той посочи, че традиционно преди избори се повтарят едни и същи манипулативни и неверни обвинения. Отново подчерта, че по време на неговото управление се работи за по-зелена София, както и посочи, че тук на това място ще се посадят още 50 дървета, но въпреки това недоволството на протестиращите не стихва.

"Всички се надяваме да има положителен резултат от тази среща. За жалост, те ни обещаха едни хубави неща и че ще преразгледат документите и че ще ги видят, но срокове не ни дадоха. Така че реално не знаем ние в какви срокове ще се случат тези дейности, които те обещаха. Обещаха спиране на ремонта, но той си продължава в пълна сила, както виждате камиони разкопават, продължават да унищожават и малките фиданки, които трябваше да бъдат преместени. Но те са затрупани със строителни материали, така че те няма да оцелеят, дори и вече да бъдат преместени. Дърветата ги няма, но аз въпреки това искам да призова гражданите довечера да дойдат на протест с нас, защото нашите протести продължават", коментира Кристина Манева, която участва в протестите.

"Първо, не всички дървета са отсечени. На второ място трябва да кажем, че ако това се случи и се извърши от обикновен гражданин, всички институции ще скочат срещу него. Какво се случва тук? Тук се строи отливен канал, който ще зауства непречистени отпадни води от цяла София в река Владайска. Това е забранено от закона, забранено от директивата. Тук се строи строеж, който не отговаря на подробния устройствен план. Това е абсолютно задължително по закона за устройство на територията. Тук се строи без оценка за въздействие върху околната среда и без разрешение от Басейновата дирекция, след като ще има заустване. Всички тези нарушения, ако бъдат извършени от един бизнес или от един граждани, държавата ще ги спре. Виждаме в момента, че никой нищо не спира и явно е много важно "Трейс" да продължи да работи, да получава нашите данъци и съответно, може би, да ги използва за изборите", заяви Тома Белев от "Зеленото движение".

Екипът на БНТ потърси и Столична община по този казус, но оттам отказаха коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузия продължава да впечатлява в Лигата на нациите
Грузия продължава да впечатлява в Лигата на нациите