НОВИНИ

България е втора в света по консумация на хляб

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
07:16, 11.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

България е втора в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава турският новинарски сайт "Йенигюн", позовавайки се на статистически данни. Според изданието в южната ни съседка средно един турски гражданин изяжда близо 200 кг хляб годишно, а у нас консумацията е 131,1 кг на човек годишно.

Украйна е трета с 88 кг.

Четвъртото място държи Гърция - със 70 кг хляб на глава от населението на година, Германия е пета - с 57 кг, а Русия е на шесто място - с 54 кг годишно на човек.

Швейцарците изяждат по 48 кг хляб на година всеки, в Саудитска Арабия количеството е 39 кг, в Япония - 28,3 кг, а в Южна Африка - 25,8 кг, показват цитираните статистически данни.

По традиция хлябът е неизменна част от трапезата на повечето български семейства.

"Хлябът е вплетен много дълбоко в българския бит и култура. Обредните хлябове и погачи присъстват в живота на българина от раждането до кончината му. Обичам хляба, обичам да работя с тестото. Хлябът през годините се променя. Като цяло хората предпочитат все още белия хляб. Има обаче здравословни тенденции и се търсят и други видове хляб като протеинов, пълнозърнест и т.н.", коментира Стефка Александрова - собственик на верига пекарни във Варна.

Относно поскъпването на хляба, Стефка Александрова посочи, че по-високата цена е свързана с по-високата изкупна цена на житото, на брашното и на други продукти, както и с повишението на заплатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС обсъжда продажбата на Украйна на оборудване, предназначено за АЕЦ „Белене“
НС обсъжда продажбата на Украйна на оборудване, предназначено за АЕЦ „Белене“