НОВИНИ

Как здравните системи в Югоизточна Европа се справят с кризите?

В черногорския град Будва се проведе конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Виолета Никифорова
22:04, 10.09.2024
Чете се за: 05:30 мин.
Здраве
Слушай новината

Как здравните системи в отделните страни от Югоизточна Европа се справят с предизвикателствата, които възникват през последните години, свързани с пандемии, промените в климата и със застаряващото население. Тези и други въпроси обсъждаха над 40 водещи учени по време на 13-ия конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, чийто домакин беше черногорският град Будва.

Кръглата маса по време на 13-тия конгрес на Югоизточно европейския медицински форум дискутира състоянието на здравните системи в отделните страни, и ролята на професионалните организации при решаването на възникващите проблеми. Пред президента на Световната медицинска асоциация бяха изложени както постижения, така и не дотам успешни и проблемни казуси.

"Проблемите, които срещат колегите от региона Югоизточна Европа, са сходни в страните, които са членове в Югоизточноевропейския медицински форум. Ние всичките сме страни в преход и къде по-успешно, в страни като Словения, къде не толкова - в страни като България, Черна гора, сме въвели модерни системи за управление на здравеопазването. Всъщност това е големият смисъл - да се разменят идеи, стратегии, да се направят препоръки за последващи промени в правилна посока и аз смятам, че именно затова интересът е много голям", каза проф. Иво Петров - инвазивен кардиолог, началник на клиника по кардиология.

В също време обаче, президентът на Камарата на лекарите в Черна гора Цанка Церович сподели друг проблем, свързан с кадрите. А именно, че техните колеги учат сами немски и норвежки още като завършат и след това търсят реализация в Германия и Норвегия.

"13-ият конгрес на камарите на лекарите от Югоизточна Европа е изключителна възможност да се обмени опит, гледни точки, да се споделят общи проблеми. Най-вече да се опитаме да адресираме тези въпроси и да ги решим. Основните проблеми са свързани с това, че много медицински лица - лекари, напускат страните от този регион. Друг важен въпрос, който споделихме, е защитата на лекарите, на техните работни места и това беше подчертано в изказването на президента на Световната медицинска асоциация, която участва в този форум по покана на проф. Кехайов", посочи Церович.

"Българските лекари още след приемането ни в Европейския съюз тръгнаха по Европа. Нашите лекари ходят и във Франция и Германия, но това не може да бъде спряно със закон, трябва да се поработи върху причините и това в момента вече става неизбежно", обясни проф. Андрей Кехайов - президент на Югоизточноевропейския медицински форум.

Според проф. Андрей Кехайов конгресът в черногорския град Будва предоставя шанс за комуникация и обсъждане на обществено значими проблеми в системата на общественото здравеопазване, както и обмен на знания по най-новите научни открития в широк спектър от социално значими заболявания.

Ето защо българската страна представи обща инициатива за решаване на един от належащите проблеми в региона -застаряването на населението. И подаде ръка на колегите си от останалите страни да участват. Изложението беше на д-р Пенко Пенков - управител на болница в Сливен.

"В момента правим проектите за изграждане на тези три основни сгради. Първата и най-важната според мен е Националния център за хопис услуги. Там ние ще имаме възможност да обучаваме всички специалисти, които ще се занимават с тази дейност от България, имаме подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, на Министерството на здравеопазването. А сега и на Югоизточно европейски медицински форум, където те са акредитирани за обучение. Те могат да ни помогнат, защото цялото това образование във връзка със социалните грижи, го няма на този етап. Затова ние трябва да го изградим така, както го иска Европа", каза той.

По време на 13-ия конгрес на лекарите от Югоизточна Европа в град Будва, Черна гора бяха отличени най-добрите медици в съответните държави, както и техни институционални партньори. Югоизточноевропейският медицински форум награди сутрешния блок на БНТ с плакет за обективна и безпристрастна журналистическа практика и за съдействието и подкрепата в отразяването на дейностите на съсловните и професионални организации в здравеопазването.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист финишира подобаващо в контролите
Рилски спортист финишира подобаващо в контролите
САЩ налагат нови санкции на Иран
САЩ налагат нови санкции на Иран