НОВИНИ

Мария Бакалова пред БНТ за участието си в "Триумф" и премиерата в Торонто

Айше Сали
от Айше Сали
20:45, 10.09.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Мария Бакалова със специално интервю за БНТ след премиерата на филма "Триумф" на фестивала в Торонто. Заглавието е българското предложение за чуждоезичен "Оскар", a обществената телевизия е копродуцент. В него актрисата влиза в ролята на екстрасенса Слава, която заедно с военни, трябва разгадае мистерията от близкото минало в Царичина.

Часове след премиерата в Торонто, Мария Бакалова отново се завръща на снимачната площадка в Ирландия. Освен "Триумф", на един от най-престижните филмови фестивали беше представен и "Стажантът", който беше и в официалната селекция на Кан.

"Триумф" се състезава, което е великолепно, защото това е платформа, която дава тласък на филми с особен поглед и за режисьори, на които трябва да им бъде обърнато допълнително внимание, защото са много по-артистични. Имахме публика, която остана и задаваше въпроси - ангажирана публика, която се вълнува от персонажите, от времената, които се изследват, защото "Триумф" се занимава с 1990-92 г., "Стажантът" се занимава с 1970-80 г. Това са едни малко по-далечни години, но сякаш се чувстват навреме и сега", казва Мария Бакалова.

Определя актьори като Маргарита Гошева, Иван Бърнев и Юлиян Вергов като приятели и съмишленици. Това е една от причините Мария Бакалова да се гордее, че е част и от българското кино.

"Аз се възхищавам на артисти, които не се ограничават с местоживеенето си. Винаги съм твърдяла, че имаме изключително ценни кадри".

Изолацията, която ще видим в "Триумф", е показателна и за всичко, в което вярвахме през последните години.

"Има една група от хора в "Триумф", които са изолирани там, с мисия. И когато нямаш връзка с външния свят, дори реално да си имал по-адекватни виждания за нещата и да не си вярвал в може би в космически и налудничави неща, в един момент се вкарваш в играта", споделя актрисата.

Въпреки че е добре позната на Филмовата академия, Мария Бакалова вярва че добрият филм носи повече шансове за успех от известните актьори.

"Вероятно за по-широката публика би донесло по-голяма гледаемост, защото човек обича да асоциира проект с актьора, когото харесва, защото иска да види какво е направил. Особено когато е от друга територия. Това носи допълнителен цвят на нещата. Надявам се да помогне, но това, което би помогнало най-добре, е стабилна кампания".

Все още не е ясно кога и българската публика ще види "Триумф" на екран, но филмът вече поражда въпроси у тези, които са го гледали. А това е показателно, когато си на границата между комедията и трагедията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече млади учители влизат в образователната система
Все повече млади учители влизат в образователната система